Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

L'oposició de Barcelona exigeix a TMB còpia dels contractes del seu personal fora de conveni

La regidora de Mobilitat de Barcelona i presidenta de TMB, Mercedes Vidal

Arturo Puente

La batalla política contra l'opacitat en el grup de més de 600 directius, comandaments i tècnics de TMB, l'empresa pública de transports de Barcelona, s'ha traslladat aquest dimecres a l'Ajuntament de Barcelona. La comissió extraordinària de Mobilitat ha aprovat la resolució presentada per ERC i la CUP, a la qual s'han sumat els vots de Ciutadans i PP i l'abstenció de BComú, PSC i CiU, en la qual, entre altres qüestions, s'insta l'empresa a ensenyar al consell d'administració els contractes de tot el seu personal fora de conveni.

La proposta de resolució ha tingut lloc en una comissió extraordinària forçada per l'oposició per tractar de transparència en la principal empresa pública catalana, després que mitjans com Catalunya Plural i La Vanguardia revelessin reiterats incompliments de l'empresa en aquesta matèria, especialment pel que fa al que té a veure amb l'accés a la informació pública contemplat en la llei.

A més del conjunt dels contractes, la resolució aprovada recull els principals punts de la sol·licitud d'accés realitzada per aquest diari a l'empresa al febrer de 2016, que va ser emparada per la Comissió catalana de Transparència (GAIP) però que mai va arribar a ser complerta. Així, el text reclama la relació completa de llocs de treball en l'empresa, la relació de contractes temporals, d'interinatges no vinculats a cap lloc de treball i els contractes d'externalitzacions. A més demana que es faci una auditoria externa per, en cas de trobar males pràctiques en la gestió, depurar responsabilitats.

Comissió “declarativa”

Malgrat l'aprovació d'aquesta resolució, es tracta d'una mesura amb “mer valor declaratiu”, segons ha considerat el president de la comissió i membre del Govern de Barcelona pel PSC, Daniel Mòdol, basant-se en el criteri de la secretaria. L'Executiu de Colau preferia que la comissió extraordinària s'hagués realitzat a l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), l'entitat supramunicipal que té competències en aquesta qüestió. A l'àmbit metropolità arribaran, en el ple de la setmana que ve, diverses propostes de resolució dels grups sobre aquesta mateixa qüestió.

Per la seva banda, la regidora de Mobilitat i, per això, presidenta de l'empresa TMB, Mercedes Vidal, ha anunciat una nova moderació de la massa salarial directiva i una auditoria interna dels llocs de treball, que s'encarregarà a l'àrea de transparència de l'AMB. Després de treure pit dels avenços del seu govern en matèria de transparència en l'empresa pública de transports, Vidal s'ha compromès a actualitzar de forma trimestral la informació que brinda des del seu portal de la transparència i a fer una reavaluació de cada lloc de treball. “Aquest govern ha fet una aposta decidida per avançar en la transparència de TMB, més enllà de la llei, com a principi rector d'un nou model de govern a l'empresa”, ha subratllat la regidora.

Cap de les mesures anunciades per Vidal tenen a veure amb el dret a l'accés a la informació, un dels talons d'Aquil·les de TMB en matèria de transparència. Sobre això, la regidora de Barcelona en Comú s'ha limitat a mostrar el nombre de peticions d'accés rebudes, 80, i ha assegurat que “es responen en temps i forma”, sense especificar si s'accepten o es rebutgen ni el grau de compliment d'elles per part de l'empresa.

ERC i la CUP exigeixen la fi de l'opacitat

ERC ha denunciat la situació de falta de transparència en l'empresa i ha advertit als de Colau que la seva permanència a l'Executiu de l'AMB al costat de Barcelona en Comú i PSC pot acabar per la seva gestió de TMB. “Si ens fan triar entre la transparència i el govern de l'Àrea Metropolitana, triarem la transparència”, ha assegurat Jordi Corones, regidor d'ERC, que ha exigit a Vidal que “aixequi les catifes perquè fan pudor”.

La CUP ha recordat que transparentar els sous i condicions de directius i personal fora de conveni de TMB és una exigència històrica, tant dels treballadors i sindicats de l'empresa com d'altres actors socials. “La direcció de TMB només ha actuat en relació a la seva opacitat a cop de peticions de mitjans de comunicació, de peticions de grups municipals i de resolucions de la GAIP”, s'ha queixat l'anticapitalista Maria José Lecha, “i després s'han posat la medalla de la transparència quan han publicat molt menys del que haurien d'haver publicat”.

Etiquetas
stats