Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

CiU i ERC perdrien la majoria absoluta, segons l'enquesta del CEO

Junqueras ve las municipales como una "primera vuelta" hacia la independencia

Agències

Barcelona —

CiU i ERC no revalidarien la seva actual majoria absoluta al Parlament de Catalunya si se celebressin eleccions a dia d'avui. Els convergents refermen el seu lleuger avantatge sobre ERC, situació que es manté des de la celebració de la consulta del 9-N, però ambdues formacions queden quatre escons per sota dels 67 que fixen la majoria parlamentària. Els convergents obtindrien entre 31 i 32 diputats -lluny dels seus actuals 50- i els republicans pujarien  fins als 30 o 31, de manera que entre tots dos sumarien un màxim de 63 cadires.

La tercera posició a la Cambra se la disputarien dues forces a l'alça a tot Espanya: Ciutadans i Podem. El CEO els dóna a tots dos entre 16 i 17 escons. Ciutadans, liderat de moment per Albert Rivera, duplicaria la seva representació actual de 9 diputats, i Podem, amb la seva candidata recentment escollida, Gemma Ubasart, podria entrar al Parlament ja directament com a tercera força política.

Després d'aquests partits s'hi trobarien el PP, amb 13-14 diputats; el PSC, amb 11-12; la CUP, amb 10-11, i ICV-EUiA, amb 6-8. D'aquests quatre tots registren importants caigudes excepte la CUP, que des dels seus tres escons en la seva primera legislatura triplicaria resultats.

En aquesta línia el dirigent que obté millor nota és el diputat de la CUP David Fernández (5,88 punts), seguit del portaveu d'ERC al Congrés i candidat a l'Alcaldia de Barcelona, Alfred Bosch (5,25), i el líder republicà, Oriol Junqueras (5,05), mentre que el president de la Generalitat, Artur Mas, treu un 4,42.

El 'no' a la independència es consolida

El 'no' a la independència aconseguiria avui el 48% dels suports i el 'sí' un 44,1% en un referèndum sobiranista, segons la mateixa enquesta. El 6% restant diu no saber què votar, mentre que un 1,8% no contesta.

Aquest resultat suposa una consolidació del 'no', que a mitjans de desembre, en l'anterior enquesta del CEO, només superava el 'sí' per dècimes. Davant la mateixa pregunta -¿Vol que Catalunya sigui un Estat independent?- el 'sí' va aconseguir el 44,5% de respostes, el 'no', el 45,3%.

Per partits, destaca que el 78,7% dels votants de CiU són favorables a la independència, així com el 92% i el 89,7% ho són a ERC i la CUP, respectivament. En formacions que han defensat el dret a decidir però no la independència, com ICV-EUiA o Podem, la majoria són contraris a la secessió (1 62,3 i un 79,2%).

Etiquetas
stats