Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Sánchez impulsa una regeneración que incluye una reforma del Poder Judicial
La fumata blanca de Sánchez: cinco días de aislamiento, pánico y disculpas al PSOE
Opinión - ¿Y ahora qué? Por Marco Schwartz

La Sareb cedeix a la pressió de la PAH i estudia el lloguer social per a les famílies de Salt

Activistes de la PAH durant l'ocupació de l'estand de la Sareb al Barcelona Meeting Point / Enric Català

João França

Barcelona —

Després d'ocupar ahir l'espai de la Sareb –el “banc dolent”– a la fira immobiliària de Barcelona, la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca va aconseguir el que fa setmanes que demana: seure a negociar amb responsables de l'entitat, així com amb el Govern de la Generalitat. La PAH reclama que els habitatges que són propietat de la Sareb s'ofereixin en lloguer social i, en el cas concret del bloc de l'entitat ocupat a Salt, que les famílies s'hi puguin quedar en règim de lloguer social.

Juan Barba, director d'actius de l'entitat, va declarar a la PAH que es plantegen ampliar la seva oferta de lloguer i que estudiaran les possibilitats de resoldre el cas de Salt, segons va explicar a aquest diari Ada Colau, portaveu de la PAH, després de la reunió. “El bloc de Salt no té cap sortida comercial ara mateix, així que tothom surt guanyant si es posen en lloguer aquests pisos”, declara l'activista, i afegeix: “Tenim raó no només moralment sinó també comercialment”.

Solucions per al bloc de Salt

Al representant de la Generalitat, el secretari d'habitatge Carles Sala, li van expressar que, independentment del que resolgui el Tribunal Europeu de Drets Humans sobre el desallotjament el proper dia 29, no acceptaran “cap solució precària ni temporal per tapar el conflicte”. L'advocacia de l'Estat va remetre ahir a Estrasburg la informació que reclamava el tribunal sobre com pensava garantir el dret a l'habitatge de les famílies que hi viuen, donada la seva situació de vulnerabilitat.

Sala explica que la Generalitat té vuit pisos de protecció a Salt on podria reallotjar les famílies, que han presentat la sol·licitud d'un habitatge de protecció, a partir de la setmana vinent. No obstant, Doris, una de les veïnes de l'edifici, insisteix que el seu objectiu és poder-se quedar a l'edifici. “De moment ens ofereixen signar la sol·licitud d'un habitatge de protecció que no hem vist ni on està”, explicava ahir a l'estand del Sareb. “Nosaltres no volem passar per davant de la gent que ja espera un habitatge, nosaltres ja tenim on viure i volem seguir aquí”, diu.

Davant aquesta situació, la Sareb s'ha compromès a estudiar la situació i quins habitatges tenen disponibles a Salt per plantejar la possibilitat d'oferir el lloguer social, segons explica Colau. La Generalitat s'ha compromès a mediar amb l'entitat i donar una resposta a la PAH durant la propera setmana. “Els hi hem dit que vam reunir mil persones a Salt i que les tornarem a reunir si fa falta”, assegura l'activista.

“Sabem el que és la Sareb”

Segons Colau, Barba va voler explicar a les activistes de la PAH que és la Sareb i perquè és important que vengui els actius tòxics que ha comprat a les entitats financeres, “però nosaltres sabem el que és la Sareb, sabem que ja ho hem pagat nosaltres amb el rescat bancari i que hi ha pisos buits podrint-se mentre la gent es queda al carrer”, sentencia. “Per molts discursos que ens facin, l'únic que pot aturar això és que hi hagi lloguer social d'aquests pisos”, afegeix.

El representant de la Sareb va assegurar que no són l'administració pública i no han de fer polítiques públiques d'habitatge –sempre segons Colau–, al que la PAH va respondre que estaven d'acord en que la gestió corrés a càrrec de l'administració, però que per això l'entitat hauria de posar els pisos a disposició. “I si no ho fan ells ho farem nosaltres, com estem fent amb els 15 edifici que hem ocupat per reallotjar famílies amb l'Obra Social de la PAH i que seguiran augmentant”, diu la portaveu.

Segons la mateixa font, per part de la Generalitat, Carles Sala va reconèixer que tenen negociacions regulars amb la Sareb, però va assegurar que no ho volien fer públic abans d'arribar a un acord concret. “Volen excloure la ciutadania d'aquest debat, exigim transparència perquè això pertany a la ciutadania”, declara Colau.

Un assoliment de la pressió ciutadana

Pel que fa a l'acció d'ocupar l'estand de la Sareb al Barcelona Meeting Point, Ada Colau la considera un èxit. “Ens han confirmat que els hem fet molt de mal; han tancat el saló i hem aconseguit que els inversors internacionals coneguin la situació”, assegura. En un primer moment, tant els Mossos d'Esquadra com la mateixa organització de la fira van intentar mediar amb la Sareb per intentar concertar la reunió però l'entitat es va negar en rotund.

No va ser fins a primera hora de la tarda, després de tot el matí d'ocupació, quan es va convocar d'urgència la reunió en el mateix recinte del Meeting Point. “Finalment la Sareb ens ha reconegut com un interlocutor”, diu Colau, el que va ser motiu de celebració per als activistes de la PAH, que, per altra banda, havien entrat a la fira en gran part amb les entrades que regalava la mateixa Sareb a la seva pàgina web.

Etiquetas
stats