eldiario.es

Menú

Mas urgeix a la CUP a exercir el seu "deure de decidir" i a oferir "estabilitat"

En el seu tradicional discurs de Cap d'Any, el president en funcions de la Generalitat ha fet vetllades referències a la incertesa que planeja la seva possible investidura

La CUP escollirà diumenge entre dos escenaris molt concrets: investir Mas o rebutjar la investidura

- PUBLICIDAD -
Mas urge a la CUP a ejercer su "deber de decidir" y a ofrecer "estabilidad"

Mas durant el discurs de cap d'any EFE

El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, ha instat a la CUP a exercir el seu "deure de decidir" perquè pugui arrencar la legislatura i perquè el nou Govern, que haurà d'estar "obert al pacte", pugui gaudir "d'estabilitat" per "complir els mandats rebuts a les urnes".

En el seu tradicional discurs de Cap d'Any, des del Saló Mare de Déu de Montserrat del Palau de la Generalitat, Mas ha fet vetllades referències a la incertesa que planeja en aquests moments sobre la seva possible investidura de la setmana que ve.

La CUP decidirà el 3 de gener si es presta a facilitar que Mas sigui investit com a president català abans del 10 de gener, termini límit per arribar a un acord que eviti unes noves eleccions al març a Catalunya.

Al costat del "dret a decidir" dels catalans, Mas ha invocat el "deure de decidir" dels representants polítics i ha recordat que a Catalunya, "després de tres mesos d'intenses negociacions, seguim pendents de la formació del nou Govern" .

"El termini legal per decidir si tindrem nou Govern o eleccions acaba el dia 10 de gener. Abans d'aquesta data la llei no permet convocar les eleccions. Després, la convocatòria és obligada. Per tant, queda poc temps i poc marge", ha dit.

Mas ha assenyalat que després de les eleccions catalanes del 27S i les generals del 20D, "a Catalunya i a l'Estat s'han obert escenaris polítics d'una enorme complexitat", que "obliguen a dialogar, a negociar i a pactar. És a dir, a decidir ".

"A decidir entre idees, persones i partits molt diferents. Que no sigui fàcil no ens allibera, a cap de nosaltres, del nostre deure de decidir", ha advertit Mas, en una subtil al·lusió a les reticències de la CUP a arribar a un acord d'investidura.

En un recordatori als que acusen al sobiranisme d'oblidar-se de la crisi, ha subratllat que "projecte nacional i projecte social s'han donat la mà i caminen junts en la voluntat i la il·lusió de fer de Catalunya un gran país".

El president català en funcions ha destacat que la "complexitat" política resultant de les darreres eleccions al Congrés s'assembla a les dificultats que s'està trobant ell per poder formar govern: "Aquells que en les últimes setmanes han fet mofa i escarni de la situació política catalana hauran d'aplicar a casa seva la teràpia per resoldre aritmètiques de suma molt complicades".

Malgrat tot, ha expressat el seu desig que a Catalunya "es trobi en els pocs dies que queden la manera de tenir un nou Govern i una estabilitat que permetin fer bona feina i complir els mandats rebuts a les urnes", després "d'uns mesos incerts" i amb "algunes decepcions".

"El mateix desig l'expresso respecte a l'Estat espanyol", ha afirmat Mas, convençut que "a Espanya i a Catalunya li convenen governs estables, dialogants i oberts al pacte, cadascun des de la seva legitimitat democràtica", ha afegit.

Segons Mas, "Catalunya té clar que vol decidir el seu futur. Tots som necessaris per fer-ho possible. Seguir ignorant o menystenir-ho no aportarà cap solució de futur".

La CUP i el "sí" o el "no" a Mas

La CUP escollirà diumenge entre dos escenaris molt concrets: investir Mas donant-li dos vots a favor i 8 abstencions -són 10 diputats-- o rebutjar la investidura, el que poden fer amb 10 abstencions o bé amb cinc vots a favor i cinc en contra.

La diputada de la CUP al Parlament, Eulàlia Reguant, ha afirmat que el seu Consell Polític i el seu Grup d'Acció Parlamentària (GAP) estaran reunits el diumenge el temps que calgui fins a trobar una "solució" a l'empat que hi va haver a l'Assemblea sobre si investir o no a Artur Mas president de la Generalitat.

"Diumenge serem al lloc on es faci el Consell Polític i el GAP fins que trobem una solució per prendre una postura sobre el candidat" a la presidència, ha afirmat aquest dimecres en una roda de premsa des de la Cambra catalana.

- PUBLICIDAD -

Comentar

Enviar comentario

Enviar Comentario

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha