Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Una denuncia de la extrema derecha lleva al límite al Gobierno de Sánchez
Crónica - El día que Sánchez se declaró humano. Por Esther Palomera
Opinión - El presidente Sánchez no puede ceder

Revelen els noms dels 44 alcaldes que haurien rebut sous encoberts de la Federació de Municipis

Manuel Bustos, entrant a declarar als jutjats de Sabadell, després d'esclatar el cas Mercuri.

elDiario.es Catalunya

Barcelona —

La plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, acusació popular en el cas Mercuri sobre presumptes irregularitats a l'Ajuntament de Sabadell, ha revelat aquest dijous els noms dels 44 alcaldes que haurien rebut “sous encoberts” per part de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), en concepte de desplaçaments i dietes que no queden justificats. La suposada irregularitat es va donar a conèixer arran d'una interlocutòria del jutge, del passat 18 de juny, que va obrir una peça separada per investigar el cas. Però avui la plataforma ha aportat la relació de càrrecs i quantitat de diners rebuts que consten a l'atestat dels Mossos d'Esquadra, i que fins ara es desconeixien.

Entre els gener del 2011 i l'octubre del 2012, període que comprèn la investigació policial, els alcaldes haurien cobrat uns 200.000 euros en total. Qui va percebre les partides més elevades va ser precisament l'alcalde de Sabadell i president de la federació, Manuel Bustos -imputat pel cas Mercuri-, que va percebre 23.943 euros. Per sota de Bustos, destaquen els noms de vicepresidents de l'entitat supramunicipal com Núria Marín, alcaldessa del PSC a Hospitalet de Llobregat (7.500 euros); Lluís Tejedor, alcalde d'ICV-EUiA a El Prat (12.850 euros); Joan Mora, alcalde de CiU a Mataró (5.000 euros); David Rodríguez, alcalde d'ERC a Solsona (7.500 euros), o Josep Fèlix Ballesteros, alcalde del PSC a Tarragona (5.397). Precisament Ballesteros és actualment president de la comissió gestora del PSC en transició cap a un nou lideratge del partit.

La llista s'amplia a 44 alcaldes, que van formar part del comitè executiu de la Federació de Municipis de Catalunya i que formen part de partits com CiU, ERC, ICV-EUiA o el PP, però sobretot del PSC. De fet, la federació és un organisme proper a la formació socialista. N'hi ha una altra, l'Associació Catalana de Municipis, que és més propera a CiU, i que ja va ser objecte d'investigació per irregularitats.

Entre els alcaldes que han enumerat des de la plataforma n'hi hauria de ciutats tan destacades com Gavà, Molins de Rei, Girona, Santa Perpètua de la Mogoda, Salt, Manresa o Rubí. La investigació policial se circumscriu als anys 2011 i 2012, però els Mossos consideren que l'activitat irregular hauria arrancat l'any 2004.

Segons consta a l'atestat, els alcaldes rebien suposadament una quantitat o una altra no en funció de la seva activitat -dietes, desplaçaments o reunions-, sinó en funció del seu càrrec en l'organisme. Es tractaria, han afirmat des de Sabadell Lliure de Corrupció, d'una “escala salarial” que evidenciaria que el que percebien eren sobresous.

A més, tal com consta en el relat judicial, en alguns casos les retribucions es donaven en èpoques d'inactivitat. I, segons ha destacat Sabadell Lliure de Corrupció, podia arribar a cobrar més per desplaçaments un alcalde de l'àrea metropolitana de Barcelona -on se celebren les reunions- que un de les Terres de l'Ebre, una situació que no té cap sentit.

El jutge esgrimeix “suficients indicis d'una pràctica irregular i prolongada en el temps”, i considera que podria constituir un delicte de malversació de fons.

La Federació de Municipis de Catalunya és un organisme supramunicipal en què hi participen alcaldes i altres representants d'administracions públiques, amb una clara vinculació al PSC, encara que també hi prenen part alcaldes d'altres formacions. La major part del seu finançament prové de fons públics de diverses administracions, entre els quals els 650 ajuntaments que la conformen, les diputacions i els consells comarcals.

Etiquetas
stats