Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

L'aposta de Mas per una llista unitària a les eleccions al Parlament perd pistonada

Joan Ignasi Elena, a l'esquerra, amb Marta Rovira d'ERC  foto: Europa Press

elDiario.es Catalunya

Barcelona —

L'aposta del president de CDC i de la Generalitat, Artur Mas per aconseguir una llista única a les eleccions al Parlament de Catalunya amb totes les forces partidàries de la independència, s'allunya dia a dia.

Esquerra Republicana de Catalunya, per boca del seu president, Oriol Junqueras, va mostrar la disconformitat amb la proposta de Mas dibuixant-ne una d'alternativa. Des que el dirigent republicà mostrar les seves cartes, les forces polítiques que s'han manifestat al respecte ho han fet per distanciar-se de la idea del cap de CDC.

Els últims a desmarcar-se de la pretensió expressada per Mas i els seus seguidors ha estat Joan Ignasi Elena el dirigent d'Avancem,la agrupació de socialistes sobiranistes que encara no s'ha afegit al Moviment d'Esquerres (MES), que patrocinen Ernest Maragall i Marina Geli, entre altres veterans socialistes.

Elena, igual com abans ho van fer altres dirigents tant d'esquerra com de la diàspora catalanista del PSC s'ha manifestat partidari de la presentació per separat de les diverses llistes sobiranistes, tot i que hi hagi uns elements comuns. Això permetria que cadascuna de les forces pogués presentar la seva posició en tots els punts en què no hi hagués un pacte conjunt.

L'aposta per convertir les eleccions autonòmiques en una mena de plebiscit sobre la independència amb llistes formades per personalitats de reconegut prestigi i sense unes adscripcions partidistes específiques només té el suport actualment de CDC i de bona part dels components de les direccions de les associacions cíviques que impulsen les mobilitzacions independentistes: l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural.

L'impass fa que des del portaveu del Govern, Francesc Oms, hagi avisat que potser l'anunciat avançament electoral podria ajornar-se fins a la fi de la legislatura.

I a curt termini la negociació sobre les autonòmiques topa amb la negociació dels pressupostos en els quals tampoc hi ha prou sintonia entre CiU i ERC, i menys encara amb la resta de forces de l'àmbit sobiranista (CUP i ICV-EuiA), de le l'àmbit espanyolista i de dretes, PP i Ciutadans.

Però, el que no té aturador és la convocatòria d'eleccions municipals. En aquestes sembla que es s'intenta configurar un ampli bloc progressista.

Gran paraigua

El dirigent d'Avancem, Joan Ignasi Elena, ha defensat la creació d'un “gran paraigua”, una candidatura conjunta del catalanisme polític d'esquerres en les pròximes eleccions municipals.

Ho ha dit aquest diumenge a la IV Assemblea General que tenia el lema 'Avança amb nosaltres a l'Ajuntament', on ha explicat que la “unitat no és fer un partit polític”, sinó buscar sinergies entre forces de centre-esquerra per concórrer a les eleccions de manera conjunta.

“L'autèntica unitat és la capacitat de les diferents visions polítiques per anar de manera conjunta”, ha afirmat Elena, i ha dit que Avancem ja ha contactat amb ERC i ICV per superar les fronteres dels partits en les pròximes cites electorals.

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, i el secretari de política municipal d'ICV, Lluís Moreno, han participat en un col·loqui amb Elena, en què han acostat posicions en temes com la corrupció i el procés sobiranista a Catalunya, entre d'altres.

Rovira ha destacat que “sumar significa trobar-nos al voltant de determinats objectius” per convertir els ideals en realitat, i ha assegurat que la política municipal ha de ser més atrevida i aprofitar la proximitat amb el ciutadà.

Moreno ha demanat al seu torn treballar per “recuperar el compromís ètic” i no mostrar tolerància amb la corrupció.

Avancem va néixer el 2012 com a corrent intern del PSC, però els seus tres fundadors i líders més visibles, Joan Ignasi Elena, Jordi del Río i Fabián Mohedano, van abandonar el partit a l'estiu per emprendre el projecte polític en solitari.

Etiquetas
stats