Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La PAH es prepara per resistir a l'ordre de desallotjament del Bloc de Salt

João França

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca es prepara per resistir aquest dimecres a l'ordre de desallotjament de l'edifici de Salt de l'Obra Social, el programa d'ocupació d'edificis en mans dels bancs per reallotjar persones desnonades. Davant l'amenaça que penja sobre les 43 persones que ocupen l'edifici des del març passat, la PAH ha organitzat una resistència que es preveu massiva i crida la ciutadania a passar-hi la nit de dimarts.

Els afectats consideran especialment greu que això es doni en un edifici propietat de la Sareb. En un comunicat, la Plataforma expressa que el conflicte visualitzará la col·lisió de dos models confrontats: “El model del Govern 'El Banc del Terror' (SAREB), i el model de la gent 'L'autotutela de drets' (L'Obra Social de la PAH)”. Denuncien que l'entitat, amb un 45% de fons públics, busca “malvendre el patrimoni públic, de les entitats rescatades amb diners públics, de tots”, en lloc de destinar-lo a complir una funció social.

La nit serà amenitzada per un concert solidari a càrrec de Feliu Ventura, Lágrimas de Sandre, Amparo Sánchez i Gossos. Aquí es reuniran activistes de PAHs de tot el territori, així com d'altres col·lectius mobilitzats, com els bombers que van anunciar que enviaran 100 persones a participar en la defensa del bloc. Encara que no sigui una xifra fiable, a Facebook ja són més de 800 persones les que han assegurat que assistiran a la concentració en l'esdeveniment creat per la Plataforma.

La PAH ha explorat totes les vies institucionals per intentar paralitzar el desnonament abans de la data. L'última d'elles, ahir a la nit al ple de l'ajuntament de Girona, on es va votar una Moció presentada per PSC, ICV-EUiA i la CUP demanant la paralització del desnonament. La votació va resultar en empat amb els vots en contra de CiU i PP i el vot de qualitat de l'alcalde Carles Puigdemont va servir per reprovar la proposta.

La setmana passada 38 diputats del Parlament, pertanyents a Esquerra, PSC, ICV-EUiA i la CUP, van signar una petició en què sol·licitaven al conseller d'Interior Ramon Espadaler la paralització del desnonament i que els Mossos d'Esquadra no executessin l'ordre. El text remarcava que “l'ocupació d'habitatges buits s'ha convertit en una necessitat i l'única possibilitat existent per als que ja han esgotat les restants”.

El divendres l'Agència d'Habitatge de la Generalitat va reaccionar a la pressió de la PAH i va presentar un escrit al jutjat per sol·licitar que s'aplacin els desnonaments. La Secretaria d'Habitatge assegura que demana l'ajornament per seguir estudiant la situació de totes les famílies i admet que algunes s'ajusten als criteris de reallotjament de la Generalitat.

Etiquetas
stats