Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La CUP demana a Colau que sancioni TMB per incomplir la llei de transparència

El regidor de la CUP de Barcelona, Josep Garganté, en una imatge d'arxiu

Yeray S. Iborra

“Si ens tanquen una porta, entrarem per la finestra perquè és una vergonya que avui dia el 'govern de la transparència' segueixi permetent l'opacitat”. Així de contundent ha parlat aquest dimecres el regidor de la CUP, Josep Garganté, de l'incompliment que TMB, l'empresa de bus i metro de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), fa de la resolució judicial que l'obliga a lliurar a Catalunya Plural els noms i sous de directius, caps i treballadors fora de conveni de l'empresa pública.

Un mes després que el jutge aixequés les mesures cautelars imposades contra aquesta resolució de la Comissió de Transparència de la Generalitat, que havia estat suspesa en un primer moment a petició de 163 persones (la major part d'ells directius i tècnics), l'empresa segueix sense entregar les dades al mitjà sol·licitant. Per aquest motiu la CUP de Barcelona ha presentat un escrit a l’AMB perquè iniciï un procediment sancionador.

Els anticapitalistes argumenten que la manca d’entrega de la documentació podria ser constitutiu de diverses infraccions administratives previstes a la llei 19/2014. L’òrgan competent per ordenar, si s'escau, la incoació del procediment sancionador, seria la presidència de l’AMB; el procediment sancionador l’hauria d’ordenar, per tant, la seva presidenta, l'alcaldessa Ada Colau.

Més enllà de la presentació d'aquesta petició, la CUP Barcelona ha anunciat aquest dimecres que preguntarà a la propera comissió d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat sobre l'incompliment per part de Mercedes Vidal, com a Presidenta de TMB, de les resolucions de la GAIP. Els cupaires també presentaran una pregunta al Consell d’administració de TMB pel que consideren una “manca de transparència manifesta, reiterada i dolosa” per part de la direcció de TMB.

En relació al consell d'administració de TMB, el regidor de la CUP Josep Garganté, s'ha mostrat molest amb l'actitud de la secretaria i la conselleria de l'òrgan davant la seva petició de canviar de dia la reunió que se celebrarà la setmana vinent.

Garganté havia expressat fa un mes, segons ha explicat, la incompatibilitat per assistir al consell de l'empresa per la coincidència de dia i hora amb la comissió de Presidència de l'Ajuntament de Barcelona. “La resposta d'Enric Canyas, conseller delegat de TMB, a la meva petició ha estat 'l'he rebut i punt'. No tenen interès en què participem en el consell executiu de TMB per les coses que els hi volem demanar?”, ha esgrimit Garganté.

Peticions sense resposta

El seguit d'accions dels anticapitalistes en relació a la manca d'informació sobre l'organigrama de TMB se sumen a altres que la CUP ha portat a terme els últims anys. La CUP ha recordat que l'any 2013 va intentar aconseguir informació sobre sous i condicions dels directius de TMB per via parlamentària a partir de la diputada de la CUP Alternativa d’Esquerres, Isabel Vallet, que va preguntar al llavors Conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila. La resposta, explica la CUP, va ser “decebedora”.

Un any després, la CUP de Barcelona va presentar juntament amb la Coordinadora Obrera Sindical (COS) d'autobusos de TMB una querella criminal contra el llavors President i Vicepresident de TMB (Joaquim Forn i Dídac Pestaña, de CiU i PSC respectivament). La querella va ser arxivada però la Direcció de TMB es va veure forçada a publicar unes taules salarials de mitjanes del personal fora de conveni.

Des d'aquell moment, i ja amb representació a l'Ajuntament, la CUP ha presentat en diverses ocasions –fins a cinc, ha assegurat Garganté– sol·licituds d'informació a TMB sobre les condicions laborals i salarials de les 571 persones fora de conveni a l'empresa. A més, els anticapitalistes han fet preguntes al ple de l'Ajuntament, “també sense resposta”, han lamentat des de la formació.

stats