Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

L'abstenció de la CUP permet a Colau tirar endavant la seva modificació pressupostària

Els regidors de la CUP a Barcelona

Yeray S. Iborra

La Mesa Política de la CUP de Barcelona, que reuneix les 13 assemblees de barri dels anticapitalistes, ha donat el vist i plau a la modificació pressupostària del govern de Barcelona en Comú, els comptes de la ciutat pel 2016. Després de dies intensos de negociació sobre les deu exigències que els anticapitalistes havien plantejat al govern municipal, la CUP permetrà aprovar els comptes amb la seva abstenció al ple extraordinari convocat per aquest dijous a la tarda. Així, els comptes s'aprovaran amb 20 vots a favor —BComú, ERC i PSC—; 18 en contra —CiU, Ciutadans i PP—; i tres abstencions —la CUP.

Els anticapitalistes han optat per l'abstenció perquè, tot i avançar en temes com la remunicipalització d'alguna serveis, el reconeixement de la feminització de la pobresa i el carnet de ciutat pels sense papers, BComú només ha acceptat “un 40% de les exigències” de la CUP, segons ha explicat aquest dijous la regidora cupaire, Maria José Lecha. “Sabem que aquest acord són les molles, i nosaltres seguim apostant pel pa sencer”, ha recordat Lecha. La CUP, doncs, s'ha mostrat llunyana del 'sí' però permetrà tirar endavant la macromodificació de crèdit de Colau.

El primer tinent d'alcaldia, Gerardo Pisarello, havia anunciat aquest dimecres l'apropament amb la CUP i fins i tot va difondre clàusules concretes de l'acord. La primera, que s'eliminaria la funció d'antiavalots de la Guàrdia Urbana. En conjunt, les mesures pactades amb la CUP suposarien 5,2 milions d'euros del total de 275 milions que suposa la modificació pressupostària de Colau.

En referència a l'Unitat de Suport de la Guàrdia Urbana (USP), els antidisturbis municipals, el regidor Josep Garganté ha recordat que la CUP demana la “supressió” de la unitat, no la “redistribució i modificació d'algunes funcions del agents”. Els anticapitalistes han recordat que els 5,2 milions corresponen als pactes dels últims 15 dies de negociació, i que no s'hi contemplen les inversions que ja s'havien assolit en anteriors negociacions. Dels 5,2 milions, uns 900.000 euros s'aplicaran aquest any (a partir de l'octubre) i la resta al 2017.

stats