Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Les entitats pel VIH/sida commemoren el dia amb regust amarg pel poc compromís del Govern

Diverses persones s'han concentraT a Sant Jaume per commemorar el Dia Mundial de la Sida.

Blanca Blay

“Lamentem profundament que la resposta de la Generalitat hagi estat absolutament insuficient: normalment cada any hi ha un compromís, que després s'acaba incomplint, però és que aquest any ni hem tingut compromís que puguin incomplir”. Així de contundent ha parlat la presidenta del Comitè 1r de Desembre Montse Pineda a Plaça Sant Jaume, després que a primera hora del matí hagin tingut lloc els actes institucionals al Palau de la Generalitat per commemorar el 28è Dia Mundial de la Sida.

Qualsevol esperança de què el Govern reaccionés després que les entitats de la plataforma unitària pel VIH/SIDA a Catalunya en denunciessin “la deixadesa” s'ha esfumat aquest 1 de desembre. “Exigim el lideratge de la Generalitat pel que fa a l'Acord Nacional pel VIH a Catalunya [2014], prioritzant el pacte social inclòs en el mateix acord”, ha insistit Joaquim Roqueta, de Gais Positius. Roqueta, que ha recordat que les entitats van rebutjar el Pla d'Acció 2016-2020 perquè consideren que no respon a les necessitats reals, ha assegurat que volen continuar treballant per un “veritable pla d'acció que sigui aprovat el més aviat possible”.

Entre les exigències dels representants de les entitats pel VIH/SIDA hi ha la revisió de les actuals polítiques, el treball conjunt entre responsables polítics i societat científica per abordar el tema de la PreP (Profilaxi Pre Exposició). Qui hi tindrà accés o com es farà el seguiment clínic són només algunes de les preguntes que segons Roqueta caldrà respondre amb aquest treball conjunt. 

Sebastian Meyer, de STOPSIDA, ha afegit a les reivindicacions la necessitat de millorar les estratègies per evitar discursos estigmatitzadors. Un missatge que també ha enviat la presidenta del Comitè 1r de Desembre, Montse Pineda: “Lluitem per seguir sensibilitzant que l'epidèmia del VIH requereix un abordatge des de la prevenció però també requereix d'una lluita contra l'estigma”. 

Tampoc no ha faltat l'alusió al que consideren una falta de compromís pressupostari per part de l'administració. Meyer, el darrer a parlar, ha recordat que “després de quatre anys de lluita no existeix cap resposta per revisar els pressupostos” i ha llençat un missatge de futur: “Demanem que el futur president o presidenta de la Generalitat no giri l'esquena a les polítiques del VIH a Catalunya”.

Després d'un manifest amb regust amarg, les desenes de persones que s'han acostat a Sant Jaume s'han unit de les mans ocupant bona part de la plaça per formar un gran llaç vermell contra la SIDA. Entre les persones que hi han assistit s'hi ha pogut veure la regidora de l'Àrea de Cicle de Vida, Feminismes i LGTBI Laura Pérez o la regidora de la CUP Maria Rovira.  

Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Etiquetas
stats