Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel amenaza con una guerra en Líbano
Moreno y Rueda piden que el Gobierno busque mayorías para los Presupuestos
Los problemas que no preocupan a los españoles. Opina Rosa María Artal
Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Les futures mares, molt preocupades per la salut dels seus fills durant l'embaràs

Cristina Martínez, presidenta de la Federación de Asociaciones de Matronas de España (FAME)

Caralp Mariné

Quins són els temors de les mares embarassades? Això és el que ha analitzat una enquesta realitzada per la Federación de Associaciones de Matronas de España (FAME) a 800 mares d'entre 25 i 45 anys. La gran majoria d'elles ha respost que la salut dels seus fills és el que més els preocupa. Avaluen amb un 8 sobre 10 aquesta qüestió.

Els resultats de l'estudi Temors de les dones durant l'embaràs, el part i el postpart s'han presentat aquest dijous a Barcelona de la mà de la presidenta de l'entitat, Cristina Martínez.

A les mares els preocupa la salut dels fills, 8 punts sobre 10 segons aquesta enquesta, una preocupació que disminueix durant el part i el postpart. “És intrínsec en les mares que abans de res volen que tot vagi bé”, confessa Martínez en declaracions a Catalunya Plural. Això s'explica, en part perquè, diu Martínez, “vivim en una societat que ho vol controlar tot”, i que en lloc de deixar que el procés segueixi el seu curs, i per la influència de la tecnologia, vol anticipar-se i conèixer possibles problemes, com les malformacions. Però més enllà d'això la presidenta de FAME confessa que “la salut és un valor molt potent i que es potencia en el cas d'una criatura”.

Perdre el nadó i les complicacions del part són altres de les pors que preocupen a les mares durant el seu embaràs i que han valorat per damunt del 7 d'un total de 10. “A mesura que anaven passant els mesos i arriba el segon trimestre, tercer trimestre, les pors anaven canviant perquè ja era la por al part, no al procés en sí”, confessa una de les mares que ha participat en l'estudi.

“El moment del part impressiona; quan toca, si sabré quan és, si notaré els símptomes”, va confessar una altra de les participants qui estava embarassada durant el qüestionari.

Després d'aquestes preocupacions estan les pors a que els facin bé les proves, i també preocupa de forma important la situació econòmica i laboral. Per sota d'aquestes pors es troba la por al dolor de les contraccions, no saber identificar les necessitats del nadó i els dubtes sobre com afrontar les necessitats del fill.

Els resultats, explica Cristina Martínez, els serveixen a les professionals per poder plantejar la informació de forma més global i dirigida a les pacients. “Ara podem preguntar a una mare directament per això i veure com la podem ajudar”, explica. Per això diu, per exemple, que davant la por al dolor en el part s'han adonat que han de “treballar més l'empoderament de les dones respecte el control del dolor”.

Les qüestions que menys preocupen a les mares són sentir-se soles, canvis en la relació amb la parella, no tenir ajuda de professionals sanitaris durant els primers dies, el tracte amb respecte o el canvi en el seu aspecte físic, totes elles qüestions valoradores amb un 4 en una escala de 10.

Confiança en les llevadores

Un 60,5% de les mares enquestades va dir que confia en les llevadores a l'hora de resoldre dubtes pel que fa a l'embaràs, el part o el post part. Per darrere d'elles a qui més pregunten és al ginecòleg i finalment als familiars.

Segons aquest informe la confiança sobre les llevadores es deu sobretot a la professionalitat d'aquestes, la capacitat per resoldre els dubtes que tenen les mares i al tracte proper i pròxim que ofereixen.

“Cada vegada més dones tenen una llevadora al sistema públic que fa el seguiment de l'embaràs per resoldre dubtes i dissipar angoixes”, explica Martínez.

Els resultats d'aquesta enquesta mostren que durant el procés de l'embaràs i el part la parella, el ginecòleg i la llevadora són els tres grups que més influència tenen en les decisions que pren l'embarassada. D'altra banda, durant el post part són la parella, la llevadora i els familiars els que influeixen en les decisions. Els amics, segons l'estudi són els menys influents.

A més de les fonts humanes d'informació que serveixen a les futures mares per resoldre els seus dubtes sobre l'infant i el procediment d'embaràs i part, internet és també una eina molt utilitzada per les embarassades. La gran majoria, segons els resultats de l'enquesta, s'informa a través de xarxes socials com Facebook o Twitter, ho fan també, en menor mesura, a través de fòrums femenins i blocs d'altres dones. Els blocs de professionals sanitaris o les revistes online especialitzades són els canals menys utilitzats per les embarassades.

Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Etiquetas
stats