Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El Govern multa amb 4,03 milions irregularitats d'Acciona a ATLL per valor de 13,3 milions

Dessalitzadora del Llobregat, d'ATLL

Oriol Solé Altimira

Les irregularitats de 13,3 milions d'euros d'Acciona a la privatitzada Aigües Ter-Llobregat (ATLL) li costaran una multa de 4,035 milions. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha anunciat que ha imposat una sanció al consorci encapçalat per Acciona que gestiona ATLL des del gener de 2013 per les factures que va emetre sense la preceptiva autorització de la Generalitat a dues filials d'Acciona, que Rull ha titllat d'“incompliments greus” del contracte de concessió. No obstant això, Rull ha argumentat que no és “viable jurídicament” resoldre el contracte de concessió d'Acciona perquè ATLL torni a mans públiques, tal com li demana l'oposició. El motiu, segons Rull, és que les irregularitats no han suposat un increment en la tarifa de l'aigua que paguen els usuaris.

L'oposició en ple havia demanat la compareixença de Rull davant el Parlament perquè respongués a l'informe de l'Oficina Antifrau que, arran d'una denúncia de la CGT, va destapar que l'ATLL privatitzada no va justificar treballs per valor de més de set milions a la filial d'Acciona, Empresa Operadora, el 2013; i de gairebé cinc milions a Acciona Agua el 2014.

Rull ha coincidit una per una amb les quatre irregularitats que va constatar Antifrau. Així, ha reconegut que l'ATLL privatitzada no va informar la Generalitat dels treballs que va encarregar a dues filials d'Acciona, incomplint així les condicions del contracte de concessió.

També ha donat la raó a Antifrau en que la Generalitat va estar “insuficientment representada” al consell d'administració de l'ATLL privatitzada. De les cinc reunions on es van acordar les operacions irregulars, la Generalitat va ser-hi present només en dues. Rull ha dit en seu parlamentària que ha demanat els acords que es van prendre en els consells d'administració als quals la Generalitat no va assisti, però que l'empresa no els hi ha lliurat.

Rull també ha validat la “inexistència d'un corrent real de serveis prestats” per les filials d'Acciona a ATLL (a l'Empresa Operadora se li van encarregar treballs de manteniment de les instal·lacions malgrat no tenir treballadors) així com la “falta de justificació d'altres despeses”.

No obstant això, Rull i Antifrau han arribat a conclusions oposades sobre les conseqüències de les irregularitats. Si Antifrau va recomanar rescindir el contracte, Rull s'ha oposat a aquest extrem perquè, segons ha exposat, les irregularitats no han suposat un increment en la tarifa d'aigua que paguen els usuaris. “L'objecte material del contracte s'ha prestat”, ha dit Rull.

A més, Rull ha assenyalat que els serveis jurídics de la Generalitat li han desaconsellat la rescissió del contracte perquè la seva defensa davant els tribunals no seria “viable”. “Acreditem un funcionament irregular, però no hi ha causes per rescindir el contracte”, ha afirmat.

Acciona, a 965.000 euros de quedar-se sense ATLL

ATLL és l'empresa que presta el servei d'abastament d'aigua “en alta” (des de les conques dels rius fins als dipòsits municipals) a Barcelona i la seva àrea metropolitana. Proveeix uns 4,5 milions de persones, fet que dóna una idea de la importància de la privatització, que va ascendir a 1.000 milions d'euros. La seva privatització es troba al Suprem després de la sentència del TSJC que va anul·lar el contracte de concessió.

La multa de 4,035 milions a la privatitzada ATLL s'obté de multiplicar 5.000 euros per 807, els dies que, segons Rull, va durar la infracció. Els plecs de la concessió marquen que si la multa per les infraccions del consorci que es va quedar amb ATLL superava els 5 milions d'euros, la Generalitat havia de procedir a la resolució del contracte. Acciona s'ha quedat a 965.000 euros de quedar-se sense ATLL.

L'oposició ha criticat Rull pel “descontrol” d'ATLL i ha anunciat que revisarà els criteris jurídics pels quals la Generalitat ha decidit no rescindir el contracte. Per la seva banda, en un comunicat, el consorci liderat per Acciona que gestiona ATLL ha mostrat el seu “desacord radical” amb la multa, que considera “desproporcionada i infundada”.

Etiquetas
stats