Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Montoro amenaça el pla de xoc social del Govern de Puigdemont

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro

Oriol Solé Altimira

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha deixat a l'aire els 270 milions euros del pla de xoc social que el Govern català vol incloure als pressupostos pel 2016 que es presentaran al maig. Durant la presentació del tancament d'execució pressupostària del 2015, Montoro ha anunciat que exigirà a les comunitats que més han incomplert el dèficit del 2015 -amb Catalunya al capdavant- que no gastin més del que van gastar l'any passat. La conselleria d'Economia, que encapçala el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, vol analitzar en profunditat els números presentats aquest dijous per Hisenda per valorar el proper pas.

Catalunya va tancar el 2015 amb un dèficit del 2,7%, el més gran de totes les autonomies i el triple del que va imposar Hisenda. Gairebé un punt d'aquest desfasament prové dels 1.318 milions inclosos en el dèficit de 2015 corresponents a inversions públiques d'exercicis anteriors a 2011, que ja va provocar l'enèsim enfrontament entre la Generalitat i Hisenda quan encara era conseller d'Economia Andreu Mas-Colell.

Aquest forat als comptes ha provocat que Montoro activi un dels mecanismes de la Llei d'Estabilitat Pressupostària (aprovada amb els vots de CiU i PP). Així, ha anunciat que instarà Catalunya i a les altres comunitats incomplidores -totes excepte Canàries, Galícia i País Basc- a aprovar un acord de govern de no disponibilitat, és a dir, que els recursos de finançament que rebran aquest any no serveixin per finançar nova despesa, sinó la que ja van realitzar el 2015.

“No els demanarem que retallin, sinó que no gastin més”, ha insistit Montoro. De la nova despesa inclosa al pla de xoc de Junts pel Sí, destaquen l'augment de 70 milions a Renda Mínima d'Inserció, i uns altres 20 milions que es volen dividir entre nous ajuts a habitatge i en el pla de barris. Algunes d'aquestes partides de nova despesa, a més, van ser ratificades pel Parlament en el ple sobre la pobresa de principis de mes de març.

El ministre ha matisat que la carta que enviarà a les comunitats implicarà que no augmentin les despeses -o augmentar-les només per sota de l'1,8% que marca la regla de despesa. Però Montoro no ha mencionat que l'objectiu de dèficit fixat per aquesta any per les comunitats, del 0,3%, converteix en missió impossible no fer ajustos.

Montoro ha culpat les autonomies de la desviació del dèficit públic espanyol, que va acabar el 2015 al 5,16% del PIB. En el seu conjunt, les autonomies van registrar un desequilibri del 1,66%, molt per sobre del 0,7% de límit. Per la seva banda, l'administració central va tancar l'any un desequilibri pressupostari del 2,68%, dues dècimes inferior al previst. El desfasament als comptes de l'Estat va ser gairebé dues vegades superior al de les comunitats autònomes, que vénen reclamant des de fa anys a Hisenda un repartiment més equitatiu dels objectius de dèficit entre administracions, cosa que no han aconseguit.

Montoro, que ja controla el 95% dels ingressos de la Generalitat, ha acompanyat l'anunci sobre la despesa dels autonomies amb crítiques als governs de la Generalitat catalana i valenciana, les dues comunitats que acumulen la meitat de la desviació del dèficit.

“Els gestors de Catalunya van dedicar 2015 a decidir si convocaven o no unes eleccions. Així es treballa molt malament”, ha afirmat Montoro. Sobre el nou govern del PSPV-PSOE i Compromís al País Valencià, ha criticat que sigui un dels nous governs autonòmics “que només parlen de gastar més”. Per posar remei a la situació, el ministre ha demanat una gestió econòmica “molt més rigorosa i eficaç” en els governs autonòmics. Li ha contestat a Twitter la vicepresidenta del Consell, Mònica Oltra:

Etiquetas
stats