Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

La CCMA obre el debat del conveni per equiparar els sous de TV3 als de la sanitat pública

Votació del preacord de l'ERO entre els treballadors de TV3  i la direcció

Tomeu Ferrer

Barcelona —

La conclusió de l'Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) a la Corporació Catalana de Mitjans de Comunicació (CCMA) no afluixa la tensió existent entre empresa i treballadors de TV3 i Catalunya Ràdio. Just a l’inici de la negociació del conveni col·lectiu d’ambdues empreses, la CCMA ha posat sobre la taula i ha fet pública una proposta que pot incendiar el debat: equiparar les condicions salarials dels treballadors dels mitjans públics de comunicació amb les del sistema públic hospitalari de Catalunya, un sector que amb la crisi ha perdut entre un 20 i un 25% del seu poder adquisitiu.

La filtració, considerada com a “maniobra exòtica” per part del Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC), no justifica el perquè de l’equiparació entre les professions sanitària i de comunicació social. La Corporació es va limitar a avançar la idea, sense donar detalls de com es concretaria. No ha donat, doncs, xifres del que suposaria la nova vinculació.

El SPC recorda que les categories laborals a la ràdio i televisió públiques procedeixen d’una experiència de 30 anys que va constatar que les tasques i condicions laborals dels treballadors dels ens públics no es poden equiparar amb les d’altres treballadors de la Funció Pública. En aquest sentit reclamen que es faci un procés de reclassificació en base a grups professionals. Altrament asseguren que el que es vol és una rebaixa salarial que prendria com a nova base els sous de Catalunya Ràdio i els de les empreses tecnològiques integrades a TV3.

Els alts càrrecs de la ràdio i televisió públiques s’equipararien als dels càrrecs i òrgans directius del Departament de Salut i organismes adscrits.

El núvol

La idea filtrada des de l’organisme que presideix Brauli Duart apunta, però no concreta, un aspecte també polèmic: integrar als rengles del conveni els salaris de tots els treballadors de l’ens. Això es podria interpretar a primer cop d’ull com que entrarien en l’acord laboral els aproximadament 300 alts càrrecs que no estan inclosos en el conveni i que popularment es coneixen com “el núvol”. Però fonts periodístiques han puntualitzat que s’amaguen detalls com que aquest grup es contractaria per mandat directe, i que tindrien plusos que compensarien les reduccions salarials fruit de l’equiparació.

Finalment, els sindicats de les empreses públiques de comunicació de la Generalitat destaquen que la proposta feta des de l’empresa amaga altres aspectes que no s’han publicitat però que formen part també del document. Així, parlen del desmantellament dels drets laborals i socials inclosos en el conveni. Això es faria utilitzant les noves possibilitats legals que dóna la reforma laboral aprovada entre CiU i PP. Concretament els canvis afectarien a horaris i mobilitats, entre altres.

I ja en l’intercanvi de retrets, els treballadors destaquen que la proposta empresarial el que realment vol és desviar l’atenció respecte a la intenció de privatitzar la gestió de la venda de publicitat de TV3, “per atorgar-la, tot i que es faci mitjançant un concurs públic, a un grup mediàtic afí al govern de CiU i amb interessos multimèdia, concretament al sector audiovisual”, en una clara al·lusió al grup Godó.

Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

Etiquetas
stats