Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

Cua de públic davant la parada buida d'escriptors preparada per FNAC per a Sant Jordi

Cua esperant als autors a la FNAC del Triangle     Foto: Enric Català

Tomeu Ferrer

“Vostè sap què passa?”, pregunta una senyora a aquest periodista. La senyora duu un llibre als dits i espera que l'autor li firmi a la parada de la FNAC. “Miri, sembla que hi ha una protesta laboral i els escriptors s'han solidaritzat amb els treballadors, que cobren una misèria”, respon el reporter. La senyora mira la cua de més de 30 metres, que, formada per persones disciplinades, espera no se sap què. Després, es gira i diu: “potser no val la pena...” i marxa. Potser va cap al Portal de l'Àngel, on la cua duplica la dels magatzems. Allà, una tal Belén Estéban, firma llibres sota el patrocini del Corte Inglés, i sembla que amb èxit.

Això passava el matí de Sant Jordi davant l'edifici El Triangle de la multinacional de la cultura FNAC, que havia preparat una parada amb uns 20 seients on els autors, en una situació normal, haurien firmat fins a l'extenuació les seves obres, amb dedicatòries personalitzades. A pocs metres hi havia un segon tendal on els grans magatzems venien, sense gaire públic, llibres. De fons, però se sentien les botzines i els megàfons del piquet del sindicat CGT que instava als usuaris a no comprar a FNAC. Però, si l'observador no s'hi fixés, tot plegat podia semblar una performance organitzada per celebrar el llibre i la rosa.

La situació laboral de la FNAC ha estat notícia, quan el normal hauria estat que la multinacional cultural fes calaix aprofitant Sant Jordi. Però les darreres rebaixes salarials, denunciades pels treballadors han capgirat la situació. L'aplicació amb duresa de la reforma laboral, concretament l'article 41, ha fet que el 60% dels empleats siguin precaris, contra la seva voluntat. Tot plegat va suscitar dues convocatòries de vaga. Una feta de comú acord pel comitè d'empresa (5 delegats d'UGT i 4 de CGT), de la que el sindicat socialista s'ha despenjat a causa de la presentació d'un recurs judicial. La segona convocatòria l'ha presentat la secció sindical de CGT. Aquest detall es veu de seguida perquè la porta principal del Triangle està emmarcada amb dues banderes roig i negres del sindicat i molts membres del piquet llueixen enganxines amb el logotip.

Ni Mario Conde firma

La presència sindical no evita que entrin possibles compradors a la FNAC, però les sales del magatzem es veuen mig buides. Potser els potencials compradors troben a faltar l'animació habitual del centre.

A la porta, poques cares conegudes, tot i l'expectació mediàtica. Només passa el diputat de la CUP, David Fernàndez, que afirma que “la protesta d'avui s'emmarca dins la normalitat del país, amb un 25% d'atur i altes taxes de temporalitat”. Hi veu el costat positiu, en la solidaritat que ha tingut l'absència dels escriptors com a imatge més cridanera. Vicenç Pagès Jordà, Andreu Buenafuente, Paula Bonet, Toni Albà, Roc Casagran, Antonio Baños, Xavi Sarrià, Jair Domínguez i Jaume Barberà, entre molts altres han decidit no participar en l'acte de FNAC en assabentar-se de la protesta laboral. Però, potser és notícia que tampoc Mario Conde, que estava anunciat que firmaria entre les 11 i les 12, ha tret el cap per la parada. Una evolució ideològica insospitada?

Tots han fet boicot? No del tot, un escriptor nord-americà, Mark Z. Danielewski a qui li tocava firmar a primera hora, ha trobat una solució alternativa. Ha anat a la cua i ha començat a firmar alguns exemplars de la seva obra, però s'ha cansat aviat i ha marxat.

Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

Etiquetas
stats