Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

CDC i ERC competeixen pel suport dels moviments independentistes als seus plans post 9-N

Artur Mas i Oriol Junqueras, després de la reunió per intercanviar opinions sobre els propers passos

Arturo Puente

Barcelona —

Setmana clau per al futur de la política catalana quan es compleix el segon aniversari de les eleccions que van iniciar el procés sobiranista. El president Mas ha acabat la seva roda de contactes amb els partits i explicarà aquest dimarts els pròxims passos del Govern en una conferència a l'Auditori del Fòrum en què estarà recolzat per destacats membres dels moviments independentistes, entre ells la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell. El líder d'ERC, Oriol Junqueras, li respondrà en set dies amb la seva pròpia visió sobre el futur del procés, en una altra conferència al Palau de Congressos, un acte de menor format que comptarà amb la presència de persones adherides al manifest “Crida a un nou país: la República catalana”, del món de la cultura, de la universitat i d'organitzacions socials i sindicals.

La competició per guanyar-se el favor de les associacions independentistes i de la societat civil ha crescut en les últimes setmanes, davant el cisma entre Convergència i Esquerra per dos lectures oposades de quin ha de ser el camí a recórrer. D'una banda, Artur Mas considera que és hora de començar a parlar de la independència sense embuts, per la qual cosa reclama a Junqueras el sacrifici d'una llista conjunta. Per una altra, Esquerra considera que una llista conjunta és un preu massa alt i que a més contribuiria a escampar el seu vot cap a opcions que castiguen el Govern, com CUP o Podemos.

La posició del moviment independentista és clau per decantar la balança d'un o altre costat, sobretot quan un dels plans suggerits per l'entorn de Mas passaria per teixir una candidatura amb membres de la societat civil, deixant als partits en segon pla. Conscients d'això, les dues formacions es vénen disputant la proximitat dels líders socials independentistes des de la ruptura de les negociacions per la consulta del 9-N, cosa especialment important per a CDC, que busca aquests suports davant la possibilitat de trencar finalment la seva tracional pacte electoral amb Unió.

L'ANC clarificarà la seva postura en la Declaració de Novembre

Fins ara, la posició de l'ANC ha estat ambivalent respecte a ERC i CDC. Abans del 9-N va llançar un missatge en el qual reclamaven eleccions anticipades, en contra de la postura que havia estat expressada per Mas i el Govern. No obstant això, l'Assemblea ha demanat recurrentment una llista conjunta, cosa que s'acosta més als plans de Convergència que als d'Esquerra. Després de la querella de la fiscalia contra Mas, Forcadell va tornar a marcar la necessitat de les eleccions plebiscitàries.

On sí que s'espera veure el posicionament de la influent ANC és en el seu propi acte públic. Diumenge que ve l'Assemblea donarà a conèixer les conclusions del seu debat intern en un esdeveniment amb els líders territorials a l'Auditori de la Fira de Cornellà, on presentaran l'anomenada “Declaració de Novembre”. L'organització independentista observava en el seu full de ruta de l'abril passat la possibilitat d'una llista conjunta, però davant la divergència d'opinions entre els partits sobre l'escenari post 9-N, va iniciar un debat intern per aclarir la seva postura.

S'espera que la declaració de signes de decantar per l'opció de Mas, que crida a la llista unitària, o la d'Esquerra, doni que prefereix llistes separades amb punt programàtic comú, encara que en l'aire hi ha travesses sobre opcions intermèdies, com l'aposta per una candidatura liderada per noms no lligats a partits.

Presència de l'ANC i ERC en l'acte d'Artur Mas

Una delegació d'Esquerra acudirà a l'acte d'Artur Mas d'aquest dimarts, tot i que encara no s'ha decidit si Junqueras l'encapçalarà. Respecte a la presència de l'ANC en l'acte d'Esquerra, els responsables de protocol encara no ho han decidit. “Però no és el mateix un acte des de presidència que un partit”, aclareixen des d'ERC, que consideren que cal ser “prudents” a l'hora de convidar a organitzacions socials a un esdeveniment d'aquestes característiques. Per la seva banda, l'Assemblea justifica la seva presència a l'acte del Govern només perquè l'han convidat. El fet que un acte sigui de partit i l'altre institucional, afavoreix la presència de les organitzacions en l'acte d'Artur Mas, però no vol dir necessàriament una adhesió a les seves propostes. De fet ERC considera que una llista unitària seria una mala idea perquè els faria perdre vots.

Una teoria, la sostinguda per Esquerra, que sembla confirmada per l'últim sondeig del GESOP. Segons aquest estudi, una hipotètica candidatura conjunta entre CDC i ERC perdria entre 3 i 9 escons respecte a la suma de les dues formacions per separat, i engreixaria a Podem, a la CUP ia PSC. Junqueras va mostrar la seva disconformitat amb la llista conjunta en l'acte amb el qual va presentar el seu manifest cap a una República catalana, on va reclamar eleccions constituents amb un punt conjunt del programa entre les organitzacions independentistes.

El president havia optat en les últimes setmanes per deixar passar un temps després del 9-N abans de tornar a obrir el debat electoral, amb l'objectiu de rendibilitzar la mobilització i intentar negociar amb l'Estat. Però després de la querella interposada per la fiscalia contra ell i altres dos membres del seu Executiu, Mas ha decidit accelerar els temps. No obstant això, no es preveu que l'acte d'aquest dimarts sigui utilitzat per anunciar l'avançament electoral.

Etiquetas
stats