Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La CUP creu que la victòria de les esquerres exigeix un candidat alternatiu a Mas

La CUP ha emès un comunicat per valorar el 20-D

elDiario.es Catalunya

Malgrat no concórrer a les eleccions generals i fer una crida a l'abstenció, la CUP ha valorat els resultats del 20-D. I ho ha fet amb un emplaçament Junts pel Sí perquè proposi un candidat a la presidència de la Generalitat alternatiu a Artur Mas. La victòria d'En Comú Podem i el segon lloc d'ERC exigeixen, segons el parer dels cupaires, una oferta de Junts pel Sí d'un “ampli consens” que inclogui una presidència alternativa a Mas.

La CUP ha llançat aquest missatge en un comunicat després de conèixer que En Comú Podem ha aconseguit la victòria a Catalunya en les eleccions generals, seguida d'ERC, mentre que Democràcia i Llibertat (CDC) ha quedat quarta després del PSC. Aquesta setmana és clau per al futur de la investidura catalana: Junts pel Sí ha de proposar una oferta definitiva de pacte d'investidura a la CUP, que, si no hi ha un gir radical d'esdeveniments, passarà per mantenir a Artur Mas com a candidat a la presidència.

Diumenge que ve, la CUP celebrarà una assemblea nacional extraordinària en què, mitjançant un complicat mètode de votació, les bases decidiran si investeixen a Mas o precipiten la convocatòria automàtica de noves eleccions al març. “Si l'oferta de Junts pel Sí varia en el sentit de proposar un president de consens, aquesta tindrà més possibilitats que sigui àmpliament acceptada per la militància i simpatitzants”, han subratllat els cupaires

Els anticapitalistes negocien amb Junts pel Sí (CDC i ERC) la investidura d'Artur Mas com a president de la Generalitat després que votessin en contra d'investir Mas en el primer ple de la legislatura, a partir de la qual cosa es va obrir a negociar en segona volta la investidura al costat d'un pla de xoc d'emergència social.

Segons ha explicat la CUP en la seva nota, el fet que les dues primeres forces en nombre de vots a Catalunya el 20-D siguin En Comú Podem, que defensa un referèndum d'autodeterminació, i ERC “confirma un mapa electoral protagonitzat per les formacions d'esquerres”.

“Davant dels bons resultats de les formacions d'esquerres i progressistes independentistes i autodeterministes, la CUP emplaça Junts pel Sí a cloure el procés de converses amb una oferta que inclogui una presidència alternativa que pugui generar un ampli consens i també a millorar la proposta en relació a pla de xoc”, han assenyalat els cupaires, que creuen que una opció diferent a Mas tindria “més possibilitats” per demanar el suport de la CUP.

Han recordat que “l'independentisme i el canvi social van de la mà, i només així aconseguirem -han dit- sumar nous agents polítics i socials a la ruptura i al procés constituent”.

“El resultat de les eleccions a Catalunya evidència el viratge dels votants independentistes cap a l'esquerra. D'una banda, ERC s'ha situat com la primera força independentista, amb un resultat que triplica els resultats que van obtenir el 2011. D'altra banda, DIL (la fórmula amb la qual CDC ha concorregut a les eleccions) ha caigut dels 16 diputats que va obtenir en els comicis estatals del 2011 als 8 actuals ”, ha resumit la CUP.

Així mateix, el bon resultat obtingut per En Comú Podem significa “un ampli suport a una força que ha defensat clarament la necessitat d'un referèndum perquè la població catalana es pugui expressar lliurement a les urnes”, ha recordat la CUP, tot i que creu que “l'únic camí possible és la unilateralitat per fer irreversible la construcció de la República catalana”.

Homs creu que el resultat no afecta a la negociació

El candidat de Democràcia i Llibertat a les eleccions generals, Francesc Homs (CDC), ha considerat que el resultat “no hauria d'afectar” a la negociació amb la CUP sobre la investidura del president de la Generalitat. En declaracions aquest dilluns a TV3 ha dit que la CUP “qüestiona sempre ia totes hores” a Artur Mas, per la qual cosa ha relativitzat que després de les eleccions, la CUP hagi instat JxSí a proposar una presidència alternativa després de recordar que l'esquerra EnComúPodem i ERC ha guanyat el 20D.

“Que qui ha promogut l'abstenció faci ara segons quina lectura em sembla una mica contradictori”, ha plantejat Homs, que ha confiat que s'arribi a un acord amb la CUP. Homs ha sostingut que les eleccions ofereixen “finestres interessants” a Catalunya, amb més diputats independentistes per defensar el procés sobiranista i menys pes del PP.

A més, s'ha mostrat “segur que Podem mantindrà el compromís que cal un referèndum vinculant” perquè Catalunya decideixi el seu futur.

Etiquetas
stats