Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La Generalitat estudia accions legals contra el Govern central per “abús de poder” en la impugnació del 9-N

La Generalitat anuncia que estudia accions legals contra el Govern de l'Estat

Arturo Puente

Barcelona —

El Govern de la Generalitat considera que l'executiu espanyol està cometent un abús “de poder i de dret” que pot ser respost en els tribunals. El president Artur Mas ha anunciat aquest divendres que ha donat ordre als serveis jurídics perquè estudiïn accions legals contra el Govern de Rajoy, que considera que podrien emprendre abans del 9 de novembre i dins de l'ordenament jurídic espanyol. Segons ha explicat, aquestes accions han de servir per “protegir les competències de la Generalitat en participació ciutadana”.

Artur Mas s'ha compromès a mantenir vigent el procés participatiu malgrat l'anunci del Govern de que l'impugnaran davant el Constitucional. Segons ha detallat, l'operatiu del 9-N està en la fase final i serà completat en els pròxims dies. A més, ha indicat que es reserva la possibilitat de demanar que es convoqui el Pacte Nacional pel Dret a Decidir. “Garanteixo que tot el preparatiu estarà a punt el 9-N, però ignorem fins on poden arribar les coses la setmana que ve”, ha apuntat.

El Govern català ha reaccionat a les paraules de la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, que ha anunciat l'acord del Consell de Ministres per portar el recurs contra el 9-N davant el Tribunal Constitucional. Mas ha recordant que el decret de la consulta va quedar suspès i que el pla inicial va ser canviat per un procés participatiu. A causa del fet de no basar-se en el decret inicial, el Govern considera que el 'nou 9-N' no pot ser impugnat ja que “segueix les normes ordinàries, no hi ha funcionaris, i no és un referèndum”. “Només 15 dies després de fer mofa i escarni del procés participatiu, ara ho impugnen. Han creuat la línia del ridícul”, ha assegurat.

El cap de govern ha opinat que els recursos del Govern de Rajoy amaguen la seva manca de capacitat política i demostren que està “utilitzant el TC de manera impròpia” per intentar “resoldre en els tribunals un assumpte que s'ha de solucionar políticament”. Ha afegit que “és hipòcrita impedir una consulta sense garanties i després assegurar que l'alternativa no té garanties democràtiques”.

Etiquetas
stats