Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Moncloa no descarta precintar les escoles de Catalunya per evitar que se celebri un referèndum

Moncloa tiene previsto un plan para evitar el referéndum en Cataluña con medidas jurídicas y coercitivas

EUROPA PRESS

Madrid —

El Govern de Mariano Rajoy té previst un pla amb totes les actuacions possibles per evitar que se celebri un referèndum d'independència a Catalunya. Aquesta estratègia implica a diversos ministeris i inclou mesures jurídiques i coercitives, com precintar les escoles, segons han informat fonts del Palau de la Moncloa.

Des de l'Executiu recalquen que la situació actual no és igual que la de novembre de 2014 perquè llavors, segons expliquen, no podien impedir les urnes atès que era un procés consultiu que partia de l'associacionisme català. De fet, reconeixen que prohibir les urnes hauria estat desproporcionat.

No obstant això, ara s'està promovent una 'llei de desconnexió' al Parlament català i, per tant, aquest referèndum té una base jurídica il·legal que, segons avancen, serà objecte de recurs davant el Tribunal Constitucional. De moment, aquesta llei està oculta tot i que els partits sobiranistes asseguren haver-la pactat.

Mesures coercitives

Davant el supòsit que s'incompleixi la resolució del TC, el Govern central activarà un seguit de mesures coercitives per evitar el referèndum. En aquestes actuacions podria figurar per exemple precintar els col·legis o fins i tot fer-se amb les regnes de la Conselleria d'Educació per impedir l'accés als mateixos.

Fonts de Moncloa expliquen que es tracta d'una estratègia completa que abasta diversos ministeris (Presidència, Interior i Educació, entre d'altres) i que contempla tots els procediments i diferents escenaris per actuar, sempre de forma proporcionada i d'acord a la llei.

Sobre la possibilitat d'utilitzar l'article 155 de la Constitució, el Govern central sosté que la seva resposta està prevista la Constitució en el seu conjunt. Per això, les mateixes fonts subratllen que aquest referèndum no es durà a terme.

El mateix president del Govern, Mariano Rajoy, ha afirmat rotund aquest dimecres, abans d'abandonar el Ple del Congrés, que no celebrarà un referèndum “il·legal”. És més, ha criticat que hi hagi dirigents catalans que vulguin fer-lo “saltant-se la llei” i que a més ho diguin públicament. “No es pot celebrar un referèndum il·legal”, ha abundat.

El Govern, preocupat per la falta de gestos

Encara que finalment la Generalitat decideixi avançar el referèndum, com s'ha insinuat aquests dies, des de la Moncloa insisteixen que ho tenen tot previst. Al seu entendre, aquest avançament del calendari es deu al fet que busquen presentar-se com a 'víctimes' per així poder anar a unes hipotètiques eleccions autonòmiques, presentades una altra vegada com plebiscitàries, tot això amb l'objectiu d'aconseguir més vots.

Les fonts consultades admeten que el Govern de Mariano Rajoy està decebut i preocupat per la falta de gestos de les autoritats catalanes en aquests mesos. No obstant això, no donen per cancel·lada l''operació diàleg' posada en marxa en aquesta legislatura.

De fet, la vicepresident del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, tornarà aquest mateix divendres a Catalunya, en concret a l'aeroport del Prat (Barcelona) per subratllar les inversions realitzades per l'Executiu.

Això sí, fonts del Govern central reiteren que, tot i que aquesta 'operació diàleg' segueix en marxa, si la Generalitat redobla la seva aposta i activa el referèndum il·legal no faran cas omís sinó que executaran el seu pla per evitar-ho.

Etiquetas
stats