Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Puigdemont i Junqueras llancen a Rajoy l'última proposta per negociar el referèndum

Puigdemont i Junqueras proposen a Rajoy un "referèndum acordat" com l'escocès

Arturo Puente

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, han enviat aquest dilluns una nova oferta de diàleg al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, en què reclamen que el seu Executiu s'assegui a negociar les condicions d'un referèndum sobre la independència de Catalunya. Els líders catalans argumenten que les diferències “només separen i divideixen si no es vol acordar la manera de resoldre-les”.

En la missiva publicada al diari El País, les cares visibles del Govern català, el primer independentista de la recent història democràtica, posen com a exemple la relació entre el Regne Unit i Escòcia, que van pactar un referèndum el 2014 i que podrien tornar a pactar un altre. “L'escenari del referèndum acordat és el que desitjaríem a Catalunya”, asseguren Puigdemont i Junqueras, que recorden que ja ho han proposat “en diverses ocasions”.

Malgrat aquesta oferta de diàleg, els autors de la carta reafirmen el seu compromís amb la celebració d'un referèndum d'autodeterminació el 2017. “No se'ns ocorre pensar que el futur de Catalunya, dels ciutadans de Catalunya, no ho decidiran els seus ciutadans i sí el Govern [central]”, mostren. Per això demanen als espanyols que “quan sigui massa tard” no mirin al Govern català. “Siguin, per una vegada, tan exigents, crítics i implacables amb els seus governants immòbils com ho han estat amb nosaltres”, reclamen.

Els dos líders de la coalició independentista catalana mostren, a més, a la seva missiva el desig de mantenir encesa la via del diàleg fins al final, fins i tot mentre es duen a terme els preparatius d'un referèndum unilateral. “Avui, malgrat els mals auguris i el rebuig frontal del Govern, tornem a insistir-hi”, mostren amb aplom, per després lamentar que no sigui només el Govern de Rajoy qui rebutja pactar el referèndum: “Observem amb pena i tristesa que aquesta mateixa posició, sense cap tipus de matís, la comparteixen el PP, PSOE i Ciutadans”, asseguren.

La carta del Govern té com a rerefons la intensa campanya que està portant a terme el Pacte Nacional pel Referèndum, en la recerca d'adhesions polítiques i socials a favor del referèndum pactat, que té com a objectiu final pressionar Madrid perquè entri en la negociació de les condicions de l'autodeterminació.

Etiquetas
stats