Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Puigdemont relleva un dels alts càrrecs claus en la preparació del referèndum

La consellera Meritxell Borrás, querellada per la compra d'urnes

Arturo Puente

El departament de Governació, l'àrea clau de la Generalitat en la preparació del referèndum anunciat per a l'1 d'octubre, està vivint en els últims mesos canvis i relleus de noms rellevants. Aquest dimarts, el Govern ha anunciat que el fins ara secretari general de la conselleria, Francesc Esteve, qui a més està sent investigat per la compra d'urnes, passarà a formar part del Gabinet Jurídic, un altre lloc sensible.

En el seu lloc ascendirà Meritxell Masó, qui fins ara ocupava una de les secretaries del departament, la de Adminitració i Funció Pública. Masó és una veterana de l'administració catalana, amb una llarga carrera d'exercici, i com a alt càrrec els darrers 4 anys. A partir d'ara serà la mà dreta de la consellera Borràs, sobre qui també pesa una querella per la licitació d'un concurs per comprar 8.000 urnes al maig passat.

El pas d'Esteve al Gabinet Jurídic soluciona dos assumptes d'importància davant les turbulències que poden comportar la preparació del referèndum. D'una banda, es posa al capdavant del cos d'advocats de la Generalitat a un jurista de total confiança de l'equip de govern, el nom ja havia sonat per fer-se càrrec d'aquesta cartera al principi de la legislatura. Per altra banda, es col·loca a una número dos de Governació sobre la qual no hi ha cap advertència judicial.

La cadena de relleus afecta a més a qui fins ara havia estat la titular del Gabinet Jurídic, Margarida Gil, que ara s'incorporarà al Consell de Garanties Estatutàries. De l'organisme assessor que vetlla per l'adequació de les decisions de la Generalitat a l'Estatut i la Constitució sortirà qui fins ara n'era el president, Joan Egea. El jurista havia exhaurit el mandat el 2015.

Els moviments de noms anunciat aquest dimarts avancen una probable estratègia del Govern en la preparació del referèndum, consistent en un moviment constant d'alts càrrecs davant de possibles querelles i inhabilitacions. L'Executiu de Puigdemont té confiança on la majoria dels membres dels més alts nivells de comandament administratiu seran fidels al compromís signat amb el referèndum, pel que intentarà que la preparació del referèndum quedi en aquest àmbit el major temps possible.

Etiquetas
stats