Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Puigdemont suggereix tres possibles preguntes pel referèndum

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont

elDiario.es Catalunya

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha suggerit tres possibles preguntes per al referèndum d'autodeterminació que va prometre celebrar. “Vol que Catalunya sigui un Estat independent? Vol que Catalunya sigui una república independent? Vol que Catalunya continuï formant part d'Espanya?”, són tres possibles opcions a les quals, segons el president, hauria de respondre la ciutadania catalana en un referèndum. “La pregunta [del referèndum] no tindrà cap confusió possible”, ha afegit el president.

Puigdemont ha llançat aquestes preguntes en una entrevista a la cadena Al-Jazeera, en què ha tornat a reivindicar el referèndum pactat amb l'Estat com la millor opció per resoldre el conflicte. “Volem arribar a un acord amb l'Estat i per arribar-hi estem disposats a posar-nos d'acord en la pregunta”, ha asseverat Puigdemont. Així mateix, ha lamentat que el Govern central “no vulgui negociar”.

Preguntado por si una Catalunya independiente tendría que renegociar de nuevo su acceso a la UE, ha afirmado que la Comisión Europea “no se ha posicionado y ahora está diciendo que Escocia no tendría ningún problema para continuar siendo miembro de Europa si se declara independiente”.

Preguntat per si una Catalunya independent hauria de renegociar de nou el seu accés a la UE, ha afirmat que la Comissió Europea “no s'ha posicionat i ara està dient que Escòcia no tindria cap problema per continuar sent membre d'Europa si es declara independent”.

Puigdemont no ha volgut revelar si ha tingut trobades amb líders europeus sobre un hipotètic reconeixement a un Estat català i sobre la seva pertinença a la UE i a l'Eurozona, però ha considerat que “tots els governs europeus tenen un bon coneixement del que passa a Catalunya ”. Sobre aquesta qüestió, ha subratllat que el Govern no està portant a terme “cap estratègia de reconeixement internacional ni especulant sobre què passarà o no”, sinó explicant el que passa a Catalunya i que demanaran aquest reconeixement si els catalans decideixen en referèndum que es constitueixi un estat independent.

En preguntar-li per una suposada negativa d'algun país a reconèixer un Estat català, ha recordat que la UE va advertir a Eslovènia que no la reconeixeria si s'independitzava de Iugoslàvia “i al cap d'uns mesos va reconèixer a Eslovènia, que avui forma part de la UE”. El president català ha defensat que està prenent mesures “per aplicar els resultats d'un 'sí” en el referèndum que el Govern preveu celebrar abans d'octubre, preguntat per si està preparant un control de fronteres.

En cas que la consulta se celebrés i vencés el 'no' a la independència, ha recalcat que dimitirà i convoqués noves eleccions al Parlament: “No és el resultat que jo voldria personalment però és un resultat de país que sentiria com meu”.

Etiquetas
stats