Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Rajoy apeŀla a l'“Espanya moderada” per evitar “governs a la grega i la veneçolana”

El president del Govern central en funcions, Mariano Rajoy

elDiario.es Catalunya

Primera visita de Mariano Rajoy a Catalunya a una setmana de les eleccions generals. El president del Govern espanyol en funcions ha mantingut el to més contundent i menys presidencial i ha apel·lat de nou a concentrar el vot de l'“Espanya moderada” al PP per evitar “governs a la grega i a la veneçolana”, en referència a Unidos Podemos.

La crida al vot útil, habitual a partir de la segona setmana de campanya, ha concentrat bona part del discurs de Rajoy. Així, ha assegurat que hi ha vint-i-cinc províncies espanyoles en què els vots a Ciutadans no han servit “per res”, pel que ha insistit que el vot moderat es concentri al PP.

L'apel·lació a la “Espanya moderada” ha estat una constant en el seu discurs. Rajoy ha definit aquesta moderació com “l'Espanya que vol estabilitat, certesa i reformar” en comptes d'“acabar amb tot i derogar”, el que segons la seva opinió volen promoure “els radicals i extremistes que seran la segona força política”, és a dir, Unidos Podemos. “La divisió del vot és el pitjor que li pot passar a l'Espanya moderada”, ha tancat Rajoy.

Rajoy sap que Catalunya no és una comunitat electoralment favorable pels conservadors -el 20D van quedar en últim lloc, amb cinc escons-, però vol intentar amb la seva presència recuperar l'escó que el PP va perdre a Lleida al desembre i aprofitar la caiguda de Convergència que pronostiquen les enquestes per aconseguir el cinquè diputat popular per Barcelona, on acudirà dimarts que ve.

Rajoy, a la recerca de l'escó perdut a Lleida

La visita del president a Lleida s'emmarca en l'intent de recuperar l'escó del veterà diputat popular José Ignacio Llorens. Fins al 20D, PP, Convegència i el PSC s'havien repartit els quatre escons de la demarcació en gairebé totes les eleccions, però l'ascens de les forces d'esquerra (En Comú Podem i ERC) va deixar sense escó al PP per Lleida tot i aconseguir l'11% dels sufragis.

Els populars van quedar en cinquè lloc a poc més de 2.000 vots del PSC. Per recuperar l'escó perdut els populars confien en la caiguda del PSC i de Convergència i criden al vot útil per aconseguir part dels 17.770 vots que va obtenir Ciutadans a la demarcació. També volen aprofitar que Unió Democràtica -gairebé 5.000 vots el 20D a Lleida- no es presenta al 26J.

L'evolució dels sondejos ha injectat optimisme al PP per recuperar l'escó per Lleida. Si bé el preelectoral del CIS de principis de juny va pronosticar que es mantindrien els resultats del 20D, això és, que Convergència, ERC, A Comú Podem i PSC es repartirien els quatre escons per Lleida, l'enquesta d'aquest diumenge de La Vanguardia indica que el PP es disputa amb els socialistes l'escó.

Etiquetas
stats