Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

El TSJC veu en el suport als imputats pel 9-N als jutjats un atac a la independència judicial

Ortega arriba a declarar al TSJC acompanyada pel Govern gairebé en ple i Junts pel Sí, igual que al matí ho ha fet Rigau / EFE

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha respòs de forma contundent a les concentracions de suport a les conselleres Rigau i Ortega que durant el matí i la tarda s'han celebrat davant del Palau de Justícia de Barcelona. Pel tribunal, les manifestacions davant dels jutjats suposen “un atac directe i sense pal·liatius a la independència judicial”. Aquest “qüestionament” de la seva independència, a parer del TSJC, resulta “encara més inadmissible” quan està dissenyat per representants públics, “alguns amb funcions de govern”, recorda el tribunal.

Precisament tots els membres del Govern de la Generalitat en funcions, a excepció del president Mas, han acompanyat aquest matí a la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau. Una escena que s'ha repetit aquesta tarda amb la declaració de l'exvicepresidenta Ortega. En aquest cas, a més de Mas, tampoc hi assistit el titular d'Economia en funcions, Andreu Mas-Colell. A banda de la plana major del Govern, membres destacats d'ERC, Junts pel Sí, la CUP i Òmnium i l'ANC han volgut donar suport a les conselleres imputades.

Tot i aquest pronunciament del tribunal, per aquest dijous està convocada una nova concentració de suport davant del TSJC prèvia la declaració d'Artur Mas, que es preveu encara més multitudinària que les d'aquest dimarts.

A més de valorar les mostres de suport als imputats davant dels jutjats com un qüestionament a la seva independència i com un intent d'influir en la seva presa de decisions, el TSJC ha recordat el “deure de no ingerència” que tenen els membres dels poders executiu i legislatiu.

“Insistim. Qüestionar de manera interessada que l’actuació dels Tribunals de Justícia només es deu a interessos polítics, promoure la desconfiança social i pretendre estratègies de pressió constitueix una negació de les bases de la nostra convivència política”, remarca el TSJC en un comunicat remès a tots els mitjans de comunicació.

stats