Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Convergència pretén transformar-se en un nou partit abans de l'estiu

El president de la Generalitat, Artur Mas

elDiario.es Catalunya

L'operació refundació de Convergència Democràtica passa per fer creu i ratlla. El coordinador general de CDC, Josep Rull, ha explicat aquest dilluns que el plantejament de la formació no és “refundar Convergència”, sinó dissoldre-la fins deixar-la en la mínima expressió per “fundar un nou espai polític” de centre i independentista, una operació que ha desmarcat dels casos de corrupció.

En una roda de premsa després de la reunió de l'executiva de Convergència, Rull ha detallat que en el termini de quatre o cinc mesos pretenen iniciar la creació d'un “nou partit per a un nou país”. Ha descartat que aquesta operació sigui per tapar els casos de corrupció, ja que la “raó bàsica és que han canviat els objectius”, atès que l'aposta fundacional de CDC era buscar un reconeixement nacional de Catalunya dins d'Espanya i en aquests moments el fi és, ha recordat, avançar cap a la independència.

Rull ha explicat que el Congrés de CDC previst per al primer semestre del 2016 serà el de la “dissolució” del partit, per deixar-lo en la “mínima expressió”, i a partir d'aquí es crearà “nou espai” polític, al qual es convidaran a sumar-se a altres partits polítics i organitzacions.

“El plantejament ja no és refundar CDC sinó fundar un nou espai”, ha remarcat el número dos de Convergència, que ha afirmat que tanquen “un projecte d'èxit amb la voluntat d'obrir un de millor per aconseguir la independència i gestionar la independència”. Rull ha subratllat que el president de la Generalitat en funcions i líder de CDC, Artur Mas, vol “participar activament” en aquest procés de fundació d'aquesta nova formació.

Un “nou espai polític” que ha definit “de centre” i que aglutinaria el liberalisme, socialcristianisme i la social democràcia amb el denominador comú de la independència. Per Rull, la nova formació tindrà com a objectiu “eixamplar l'espai del sobiranisme” per tal d'apropar persones “moderades i d'ordre” a l'aposta d'un Estat independent. Pel dirigent convergent, l'objectiu del nou partit serà “passar de la construcció nacional a la construcció d'un Estat independent” a partir dels fonaments d'un Estat de Benestar, la justícia social i la capacitat de generar grans consens.

El president de la Generalitat i de Convergència, Artur Mas, va donar per amortitzada a CDC i ha considerat que Democràcia i Llibertat, sigles amb què CDC es presenta a les pròximes eleccions del 20-D, és la millor “llavor” per a la creació de un nou partit polític. Segons Mas, aquesta nova formació ha de tenir una gran força al futur polític de Catalunya, ja que “per crear un país nou es necessitarà un partit nou”, va dir el president aquest diumenge.

Llastada per la corrupció i les retallades, Convergència havia iniciat la seva refundació de la mà de Mas, el fill polític de Jordi Pujol, trencant la històrica coalició amb Unió Democràtica i, especialment, a través de la candidatura de Junts pel Sí, amb la que el partit va concórrer a les eleccions catalanes de setembre juntament ERC i independents. Els primers signes d'esgotament de la marca Convergència es van veure en les eleccions europees de l'any passat, quan ERC va superar per primera vegada als convergents en uns comicis. Després d'anys d'èxits (Pujol va governar 23 anys consecutius, i Mas lidera la Generalitat des de 2010), la confessió de l'herència secreta de l'expresident va ser un dur cop a la marca convergent.

Convergència Democràtica de Catalunya celebra una nova reunió del seu Comitè Executiu Nacional aquest migdia, en què previsiblement es tractarà la proposta llançada per Mas en el dia d'ahir. Durant la presentació de Democràcia i Llibertat, sigles amb què CDC es presenta a les pròximes eleccions del 20-D en coalició amb Reagrupament i Demòcrates de Catalunya, que és el nou partit creat pels sobiranistes escindits d'Unió, Mas ha valorat que en aquesta formació conflueixen democristians, liberals i socialdemòcrates.

Construir un país nou requereix, segons Mas, un “partit nou” i la llavor del mateix està en aquesta llista que es va presentar ahir. “Tots junts per poder fer un partit nou d'aquí a poc temps per ajudar a construir un país nou”, “hagi investidura o no”, ha subratllat. Segons Mas, aquest nou partit ha de ser capaç d'arrossegar a molta població que conflueixi en una formació política que pugui articular bé el que ha de ser aquest país nou “que volem construir entre tots”.

A més, va dir que ell també es vol implicar “perquè vol tenir un paper complementari” o per ajudar que Catalunya en els propers anys disposi d'una eina política de primer nivell, amb bons pilars, “que agafi el millor del que hem acumulat fins ara, que ha estat molt ”, però que també deixi de banda el que probablement no serveix per fer un país nou. Va insistir que un bon resultat d'aquesta llista és una llavor potent per construir un partit nou al servei d'un nou país.

Etiquetas
stats