Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

“Em va dir el metge que si li parlava en valencià no m'atendria”

Imatge de l'hospital 9 d'Octubre

Moisés Pérez

València —

Tot i l'aparent normalització lingüística, encara es produeixen vexacions i discriminacions per parlar valencià. Unes situacions que des de fa anys recull l'Oficina de Drets Lingüístics d'Escola Valenciana. I que les últimes setmanes ha registrat un nou cas. Aquesta vegada en l'àmbit sanitari.

“Em van dir que si li parlava valencià no m'atendria, que em buscara un altre metge”, denuncia el ciutadà Fran Puertes. Una escena que va succeir el passat 27 de gener quan Puertes va acudir a l'Hospital 9 d'Octubre de València. Segons narra l'afectat, havia d'anar al traumatòleg i, com que tenia una assegurança privada, va anar a aquest hospital. “En entrar, li vaig parlar al metge en valencià i el facultatiu va respondre: no, no, a mi parla'm en castellà”, expressa Puertes. Tot seguit, el pacient li digué: “M'expresse millor en valencià, a banda que tinc el dret de parlar valencià”.

En insistir que no volia atendre'l, el ciutadà li va preguntar si era de fora i el metge li contestà que “no, que era valencià”. Només saber això, Puertes va tornar a inisistir que l'atenguera en valencià, que en tenia dret. Però, el metge es va negar. “Si em parles en valencià no t'atendré. Busca't un altre metge”, va contestar, segons l'afectat. Puertes se'n va anar. “El director de l'hospital m'ha contestat a la reclamació, però s'espolsa tota la responsabilitat, i en cap moment diu que tinga intenció de prendre mesures i que intentarà que no passe mai més”, afirma. “És la primera vegada que em passa”.

Escola Valenciana censura que aquesta actitud va contra l'article sisé de l'Estatut d'Autonomia i el tercer de la Constitució Espanyola, ja que emparen poder parlar valencià en l'àmbit públic. A més, la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià estableix que un pot adreçar-se en valencià en tots els àmbits, tant al públic com en privat, recorda l'organització.

“Treballe com a funcionari públic i estic algunes hores de cara al públic i a mi, si em parlen en castellà, parle castellà, i si em parlen en valencià, parle valencià”, expressa Puertes. “En el sector públic, el valencià continua sense ser un requisit”, critica. Potser un pasa necessari per evitar que situacions com aquesta tornen a succeir.

Etiquetas
stats