Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El PSOE convierte su Comité Federal en un acto de aclamación a Pedro Sánchez
Las generaciones sin 'colchón' inmobiliario ni ahorros
Opinión - El extraño regreso de unas manos muy sucias. Por Pere Rusiñol

El Govern es compromet a fer que els danys del litoral estiguen reparats per Setmana Santa

El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, ha visitat la platja d’Almenara, una de les afectades pel temporal

Laura Martínez

El Govern central es compromet a aprovar divendres el Reial decret que declararà zona catastròfica –ara anomenada ‘zona afectada greument per una emergència de protecció civil’– els municipis afectats pels últims temporals, des de les fortes pluges del novembre fins a les nevades de la setmana passada. La promesa del ministre de Foment, Íñigo de la Serna, passa per incloure-hi també les últimes pluges que han destrossat les platges i els passejos marítims.

El ministre s’ha reunit amb el president de la Generalitat, Ximo Puig, i amb els coordinadors dels serveis d’emergències per analitzar els efectes del temporal. L’anàlisi continuarà aquesta setmana amb les visites dels tècnics del Govern a les zones afectades; el ministre ja ha anat a Almenara (Castelló), on s’ha afonat el passeig marítim.

Des de la Generalitat sol·liciten al ministeri que prioritze l’atenció a les persones afectades pels talls de subministrament i les actuacions sobre els municipis turístics. Així doncs, el president ha obtingut el compromís del titular de Foment que els danys estaran reparats abans de Setmana Santa, en què s’incrementa la visita de turistes. Ambdues administracions estaran en contacte amb les empreses elèctriques i les asseguradores perquè les famílies que s’han quedat sense llum puguen reclamar i reben les indemnitzacions corresponents. La zona més afectada ha estat la de Requena-Utiel, on el subministrament va a càrrec d’Iberdrola.

La declaració de zona catastròfica implica que les entitats públiques, els particulars, les empreses i els establiments industrials podran demanar ajudes econòmiques al Govern, que hi establirà una partida pressupostària, i també es farà càrrec de les reparacions en les zones públiques. Es podran sol·licitar a partir de divendres, dia que s’aprovarà el Reial decret, en què hi haurà regulat el procediment a seguir.

De la Serna ha tornat a explicar que els retards en les actuacions es van deure a la intensitat del vent i de les nevades. Hi van jugar en contra diversos factors: fred, vent i humitat, que van crear plaques de gel sobre els cables elèctrics i van ser els responsables de l’embús del tren. En la A-3, ha recordat la caiguda de les torres d’alta tensió, que van impedir el pas de les llevaneus. En total, segons les dades de Foment, es van registrar més de 120 incidències en 3.000 quilòmetres de carreteres, van caure més de 200 torres de diferent voltatge i hi van treballar més de 240 llevaneus.

Podem demana explicacions a Foment, Energia i Medi Ambient

Ferran Martínez, Vicenta Jiménez i Pilar Lima, senador i senadores d’Units Podem per la Comunitat Valenciana, han registrat sengles peticions de compareixença dirigides a Íñigo de la Serna, Álvaro Nadal i Isabel García Tejerina, ministres de Foment, d’Energia i de Medi Ambient, respectivament. El grup territorial valencià sol·licita als tres ministres que compareguen respectivament en les comissions de Foment, Turisme i Agricultura del Senat per informar dels danys causats pel temporal durant el mes de gener a la Comunitat Valenciana i sobre les mesures de reparació previstes per l’executiu.

El senador Martínez i les senadores Jiménez i Lima preguntaran a Foment si hi ha prou dotacions per a fer front als danys causats i si els protocols d’actuació van funcionar correctament, ja que molts veïns de les zones afectades es van veure incomunicats i van ser els mateixos municipis, amb la col·laboració ciutadana, els que van haver d’afrontar les dures circumstàncies.

En Medi Ambient, se centraran en la situació de municipis com Calp, Benitatxell, Xàbia, Dénia, Cullera, València, Almenara i altres localitats de la província de Castelló, on els passejos marítims i les infraestructures de contenció han estat danyades severament.

Etiquetas
stats