Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Guarinos: “CulturArts hauria de ser un institut valencià de cultura, tinga el nom que tinga”

Abel Guarinos, director de CulturArts, en la comisión de Cultura de les Corts

Laura Martínez

Convertir CulturArts en un Institut Valencià de Cultura és un dels objectius de la Conselleria que lidera Vicent Marzà. Per això es va escollir Abel Guarinos com a director d’aquest ens creat pel Govern de Fabra, un trencaclosques per al Consell actual.

Guarinos ha comparegut aquest dimecres en la comissió d’Educació i Cultura a petició de Ciutadans per explicar les línies del seu projecte en aquesta entitat i com pretén afrontar aquest conglomerat d’ens amenaçat de desaparició. El director ha estat prou clar: “Hauria de ser un institut valencià de cultura de la Generalitat, tinga el nom que tinga”, una mena de Direcció General de la Conselleria.

CulturArts ajunta, sense arribar a acoblar, ens com l’Institut de Cinematografia Ricardo Muñoz Suay (IVAC) –la Filmoteca–, l’Institut Valencià de la Música (IVM), l’Institut de Conservació i Restauració i uns quants centres culturals més, d’una manera que s’ha criticat pel desordre i ha provocat que se’n reclame el tancament. Quan se li ha preguntat la manera de “liquidar” aquest ens, Guarinos ha respost que actualment “és inviable eliminar-lo i fer cinc ens, però sí que és possible una reordenació administrativa”. Amb això s’ha referit a, per exemple, aglutinar el personal de la Filmoteca i del Teatre Rialto, que pràcticament és el mateix, segons el director, o que la responsabilitat de conservació i restauració passen a la Direcció General de Patrimoni, una proposta que ja estudia la Generalitat. La reordenació suposaria, en paraules de Guarinos, no anar més enllà en pressupost –la llei no ho permet– ni en personal, sinó “aplicar-hi el sentit comú”.

El responsable de l’ens també ha explicat quins són els seus objectius en aquesta etapa que durarà uns cinc anys, en la línia de l’Agenda 21 de la cultura, un document amb vocació mundial que aposta per establir les bases d’un compromís de les ciutats i dels governs locals per al desenvolupament cultural, que fa prevaldre els drets humans. Guarinos advoca que cada especialitat tinga un consell assessor que treballe amb l’ens, per a aprofitar les sinergies. També, que el pressupost canvie d’estructura i no es focalitze en l’àrea metropolitana de València, que se n’emporta un 70%.

Així mateix, pretén des de la institució treballar pel plurilingüisme en les arts, sobretot en el cine, amb films en versió original subtitulats en valencià, per exemple, o a través de quotes en els circuits de música i teatre, amb un mínim de companyies que treballen en valencià.

D’altra banda, Guarinos ha anunciat que aquest serà el primer any que la Generalitat tindrà un estand propi per a la institució en la Fira de cine de Valladolid, acompanyats per 8 empreses del sector, així com en el pròxim APLEC d’Alzira. En la línia dels festivals, pretén crear la primera Fira de Música Valenciana i treballar amb l’Agència de Turisme per a potenciar els esdeveniments musicals.

Etiquetas
stats