Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

“Si no em donen un lloguer social aniré al carrer amb la meua filla de set anys”

Pilar, amb la seua filla i el seu marit.

Carlos Navarro Castelló

València —

“El meu marit i jo estem molt angoixats perquè a l’abril ens despatxaran del pis i ens veiem al carrer amb la nostra filla de set anys”.

Així de desesperada s’ha mostrat Pilar, una veïna de Xirivella de 36 anys que va passant un autèntic calvari juntament amb la seua família des de fa dos anys: “Ens vam quedar en l’atur i, com que no podíem pagar la hipoteca de la nostra casa, vam aconseguir que el banc ens acceptara la dació en pagament; no obstant això, com que vam esgotar la prestació i no teníem ingressos, no van voler donar-nos un lloguer social”.

Davant d’aquesta situació, l’única solució que els va oferir l’assistenta social va ser que “cada un anara a viure amb els seus. Pilar afegeix: ”Ens neguem, perquè volíem continuar junts“.

Finalment, gràcies a l’ajuda dels veïns, van aconseguir les claus per a accedir a l’habitatge d’un banc que estava desocupat, on viuen des de llavors: “Ja hi ha una ordre judicial perquè ens desnonen també d’aquest pis a l’abril i no tenim on anar”.

Tant Pilar, que actualment treballa en una botiga multipreu, com el seu marit que fa sòls de formigó i també faenes puntuals, estan disposats a pagar un lloguer social. El problema és que “els bancs, que tenen milers de cases buides, només estan disposats a vendre i ací l’Ajuntament i la Generalitat diuen que els habitatges socials que tenen ja estan donats i es passen la pilota els uns als altres”.

Mentrestant, l’arena del rellotge es va esgotant i la incertesa de no saber si disposaran d’una llar digna s’apodera d’ells.

Per desgràcia, la seua situació no és aïllada. Segons les dades del Consell General del Poder Judicial, en el segon trimestre d’enguany s’han executat 3.719 desnonaments entre habitatges i baixos comercials a la Comunitat, un 0,6% més que en el primer trimestre de l’exercici.

Pel que fa a això, des de la Conselleria d’Habitatge han explicat que són “conscients de la situació que viuen moltes famílies per no poder accedir a un habitatge de lloguer social a causa de la política de l’anterior govern del PP”.

La Generalitat disposa d’un parc de 13.000 habitatges. Les mateixes fonts han informat que 700 d’aquests estan buits a causa del greu estat de deteriorament, que fa impossible viure-hi: “El nul interés dels anteriors responsables de la Conselleria per mantenir en condicions els pisos socials impedeix que aquests immobles puguen ser donats”, assenyala la Generalitat.

Per això, els pressupostos autonòmics aprovats fa poc inclouen una partida de set milions d’euros, la majoria dels quals es destinaran a rehabilitar uns 500 immobles dels 700 que hi ha buits per a posar-los a disposició de les famílies més necessitades.

A més, es destinaran 5,9 milions d’euros més per a finançar els subministraments energètics i el pagament dels lloguers a les famílies que no disposen de cap mena de recurs.

Des de la Conselleria han comentat a eldiariocv.es que actualment un total de 3.301 famílies deuen més de dues mensualitats dels pisos públics de la Generalitat en què viuen llogats. D’aquesta manera, el deute acumulat amb l’administració autonòmica puja a 9,3 milions d’euros.

Malgrat tot, les mateixes fonts han assegurat que la Generalitat no executarà cap desnonament per impagament a persones sense recursos.

Davant d’aquesta situació, han pres diverses mesures per facilitar el pagament del deute. En primer lloc, s’ha iniciat una campanya per a informar els inquilins d’habitatges de la Generalitat sobre les bonificacions que hi ha amb l’objectiu que puguen fer front al pagament d’una manera més flexible.

Per a obtenir bonificacions en el lloguer es tenen en compte els ingressos i els membres de la unitat familiar. Així, s’ajusta el cost del lloguer a la seua capacitat adquisitiva.

En el cas que encara així una família no puga fer front al pagament de la mensualitat, se li ofereix firmar una acta de reconeixement de deute, per la qual reconeix aquest deute i es compromet a pagar-lo quan dispose de recursos.

A més, en cap cas es repercutirà l’impost sobre béns immobles (IBI) als inquilins, com sí que es va fer l’any 2013 per l’anterior Govern del PP, ja que aquesta mesura elevaria la despesa a què han de fer front i empitjoraria la seua situació.

Etiquetas
stats