Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Anticorrupció i la UDEF registren a l'Haia l'empresa acusada de crear societats pantalla per Oleguer Pujol

Oleguer Pujol en una imatge d'arxiu

Pedro Águeda

La Fiscalia Anticorrupció i la UDEF de la Policia, en col·laboració amb les autoritats holandeses, registren aquest matí a l'Haia l'empresa ITPS Group que va crear les societats pantalla ARD-Cholled i Marway BV per Oleguer Pujol amb l'objecte que el fill de l'expresident de la Generalitat ocultés 6,2 milions d'euros obtinguts de presumptes comissions en operacions immobiliàries, han informat a eldiario.es fonts de la investigació.

La intervenció de la Fiscalia Anticorrupció és resultat d'una comissió rogatòria enviada a les autoritats holandeses per determinar “els beneficiaris i destí” dels citats 6,2 milions. L'operació s'emmarca en l'adquisició de 1.152 oficines del Banc Santander per 2.040 milions d'euros que investigar l'Audiència Nacional per blanqueig i delicte fiscal.

Un informe de l'Oficina Nacional d'Investigació del Frau (ONIF), incorporat a la causa, descriu com la compra de les oficines es va materialitzar el 23 de novembre de 2007. Samos Servicios y Gestiones SLU va comprar les oficines i Marway BV ingressar els 6,2 milions. Tres ciutadans holandesos figuren com a administradors oficials d'aquesta entitat, que només ha donat feina a una persona entre 2008 i 2010. Als tres holandesos els va atorgar Oleguer Pujol un apoderament, però es desconeix qui són els socis de l'empresa.

A petició de l'ONIF, el jutge Santiago Pedraz va sol·licitar a Holanda tots els moviments d'un compte d'aquesta societat instrumental a l'ING Bank d'Amsterdam i qui són les persones autoritzades en la mateixa. També demana els moviments dels comptes bancaris oberts per Marway, BV “en qualsevol entitat de crèdit establerta a Holanda des de la seva obertura i que identifiqui les persones físiques i jurídiques que figuren com a titulars o autoritzats de les mateixes”.

Santiago Pedraz, que investiga els negocis irregulars d'Oleguer Pujol, atribueix a aquest i a tres dels seus germans -Jordi, Josep i Pere- delictes de tràfic d'influències i falsedat documental per uns pagaments sospitosos que els va fer l'empresari José Manuel Sola.

El jutge investiga set operacions immobiliàries milionàries realitzades per societats vinculades a Oleguer Pujol. Va obrir aquesta peça secreta a petició de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia Nacional, que va trobar irregularitats en el pagament de 100.000 euros per part de Sola als quatre germans Pujol sense que hi hagi cap negoci que justifiqui aquests diners, per la qual cosa se sospita que els diners podria respondre a comissions.

El jutge Pedraz està intentant esbrinar d'on procedeixen els fons usats per Oleguer Pujol en diverses operacions immobiliàries, així com l'origen dels diners del seu soci Luis Iglesias -gendre d'Eduardo Zaplana-, encara que en el cas d'aquest últim els investigadors es decanten únicament per la possible comissió de delictes fiscals.

stats