Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

Este blog recoge la primera etapa de El Diari de l'Educació, ahora un medio con identidad propia, que forma parte de un proyecto de periodismo independiente comprometido en la defensa del Estado del bienestar.

Visita El Diari de l'Educació

También puedes leer algunas de las noticias de El Diari de l'Educació en castellano

Lluita contra rellotge per evitar el tancament d'escoles

L'escola Can Montllor va portar la seva reivindicació fins les portes del Palau de la Generalitat (foto: @canmontllor)

Pau Rodríguez

Cap de les set escoles que la Generalitat va anunciar que tancaria a partir del proper curs van abaixar els braços quan van rebre la notícia. Algunes van sortir al carrer a protestar, d'alres van rebatre els arguments del departament d'Ensenyament als despatxos, i finalment tres dels centres afectats van aconseguir una moratòria. Aquesta victòria parcial va donar ànims a la resta d'escoles en qüestió, però les esperances s'esvaeixen a mesura que s'apropa la data en què s'obre el termini de preinscripcions per al proper curs (2013-2014), el dilluns vinent. Les escoles que la setmana que ve no apareguin dins l'oferta de places de preinscripció per a P-3 ho tindran pràcticament impossible per revertir el seu desmantellament.

A l'escola Can Montllor de Terrassa no amaguen el seu neguit per la proximitat d'aquesta “data límit”. De tots els centres afectats pel tancament de línies, aquest és l'únic que haurà de tancar les seves portes definitivament al setembre (la resta ho podran fer progressivament), i per això les seves reivindicacions han estat més intenses. “Ens hem reunit amb formacions polítiques, hem ocupat els Serveis Territorials, hem protestat davant l'Ajuntament de Terrassa, també davant la Generalitat, i fins i tot hem fet una vaga d'alumnes durant tres dies [de dilluns a dimecres, amb un seguiment del 90% segons l'AMPA], però de moment no hi ha resposta”, es lamenta Laura Soley, membre de l'AMPA de Can Montllor.

En el seu cas, les protestes les han fet de la mà l'escola Roser Capdevila, que serà la que haurà d'acollir els alumnes de Can Montllor a partir del setembre. Tots dos centres denuncien, des que van saber la notícia, que la seva fusió no és possible per qüestions d'espai. Per això, asseguren que malgrat no constar a la llista de preinscripcions -un fet que no neguen que pot ser fatídic- seguiran amb la intenció d'evitar el tancament, “sempre amb esperança”, segons Soley.

Els ànims estan ara mateix més decaiguts a l'escola Vilamagore, de Sant Pere de Vilamajor, ja que han rebut aquest divendres la negativa definitiva a una moratòria en el seu tancament. “Hem pregat, hem suplicat que ens donessin un any més per preparar el tancament, ja que el nostre és un projecte singular i necessitem reubicar-nos, però s'hi neguen”, es queixava Laura Assequell, presidenta de la plataforma Vilamagore Endavant, visiblement afectada en sortir de la reunió amb el departament d'Ensenyament. Així doncs, l'escola tancarà la seva línia de P-3 el proper curs i, poc a poc, s'anirà desmantellant.

“Portàvem un mes demanant de parlar amb la Generalitat, i ens reben justament a falta de tres dies de l'obertura de preinscripcions. Clar, ens pensàvem que ens dirien que sí...” es queixava Assequell, que denunciava a més que, en el seu cas, no han recorregut a protestes ni han sortit al carrer, sino que han buscat sempre la vies institucionals. “Això ens demostra que potser és millor protestar”, exposa, en al·lusió a d'altres centres que han tingut més sort mitjançant les reivindicacions, com l'escola Xarau, de Cerdanyola del Vallès. En aquest sentit, anuncia que probablement es mobilitzaran, ara sí, almenys perquè a partir del proper dilluns “ja no tindrem res a perdre”.

En el cas del Vilamagore, a més, les famílies acusen a la Generalitat de voler tancar el centre perquè compta amb un projecte “alternatiu a l'escola tradicional”. De fet, alguns dels centres afectats per la mesura aplicaven metodologies innovadores, tal com van assegurar les seves respectives directores en declaracions al Diari de l'Educació.

Correran la mateixa sort que Vilamagore i Can Montllor, si res no canvia, els centres Sant Baldiri, de Lliçà d'Amunt, i el Gil Cristià i Arbós, de la Selva del Camp. En les properes hores, segons expliquen, es posaran en contacte les AMPA de les famílies afectades per plantejar una nova reunió amb el departament o, si no se'ls concedeix, intensificar les protestes. Per contra, les escoles que van aconseguir moratòries, és a dir, que l'any que ve podran seguir ofertant P-3 (encara que el tancament es produirà el curs següent), són Xarau, de Cerdanyola del Vallès; Poblenou, de Pineda de Mar, i El Castell, de Tona.

Sobre este blog

Este blog recoge la primera etapa de El Diari de l'Educació, ahora un medio con identidad propia, que forma parte de un proyecto de periodismo independiente comprometido en la defensa del Estado del bienestar.

Visita El Diari de l'Educació

También puedes leer algunas de las noticias de El Diari de l'Educació en castellano

stats