Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

L’aposta de Barcelona d’asseure comerciants i manters junts comença amb tensió

"Sobreviure no és delicte", pancarta dels manters durant una acció de protesta

Jordi Molina

Barcelona celebra aquest dijous al vespre la primera reunió de la Taula de Ciutat, l’espai encarregat de trobar solucions als conflictes socials i econòmics associats al ‘Top Manta’. Els greuges comparatius que denuncien els comerciants –que critiquen la competència deslleial dels manters– i la persecució policial i social que pateixen els venedors ambulants –expulsats del Port, la zona en què solien treballar– marcaran una reunió que, d’entrada, ja ha començat tensa.

La Confederació de Comerç de Catalunya (CCC), l'organització més representativa del comerç català, ja ha avançat, per mitjà del seu secretari general, Miguel Angel Fraile, que no assistirà a la cita. “No podem estar en una taula amb persones que no compleixen les lleis”, explica a aquest mitjà el portaveu de la CCC, que actualment aplega 350 gremis i associacions –es calcula que representen 90.000 comerciants i botiguers de Catalunya–.

Fraile creu que no és encertat pretendre que botiguers “que compleixen amb la normativa i paguen els seus impostos” es posin a negociar amb “delinqüents”. “Podem estar d'acord en parlar amb aquestes persones i buscar solucions, com es fa amb la gent incívica o amb els lladres, però com a ciutadans, no com a comerciants”, explica el portaveu de la CCC a aquest mitjà. 

Des de l’Espai de l’Immigrant lamenten que els comerciants no es vulguin asseure a negociar i denuncien “el racisme” que demostren alguns sectors econòmics. “Cal dir les coses pel seu nom: en aquesta ciutat hi ha qui encara pensa que els negres, per ser negres, no poden ser un subjecte polític amb veu pròpia”. El mateix portaveu insisteix en la importància de la trobada “perquè s’amplia al diàleg als principals afectats”.

A banda de l’Espai de l’Immigrant, l’anomenada Taula de Ciutat tindrà un marcat accent social. Organismes i plataformes com el Consell de Ciutat, el Consell d'Immigració, el Consell de Benestar Social, la Federació d'Associacions de Veïns, la Síndica de Greuges de Barcelona, el Col·legi d'Advocats o associacions de drets humans acompanyaran col·lectius de manters, com el Sindicat de Manters, constituït aquest octubre, o el col·lectiu de suport Tras la Manta.

ERC presideix la taula

ERC presideix la taulaEl regidor d'ERC, Jordi Coronas, serà l'encarregat de presidir la taula. “No esperem un miracle a curt termini, però amb la constitució de la taula sembrarem una llavor similar a la que es va plantar amb la cooperativa de ferrovellers”, va dir el republicà fa unes setmanes, quan es va presentar la iniciativa. D’aquesta manera, ERC assumeix una responsabilitat gens menor exercint, de facto, responsabilitats de govern en un moment en què sona la possible entrada dels republicans al consistori després del 20-D.

De moment, tots els partits polítics han confirmat l'assistència a la trobada, llevat del Partit Popular, que ha avançat la seva negativa de participar d'una taula amb “persones que es neguen sistemàticament a complir les lleis”.

La iniciativa aposta per trobar alternatives cooperativistes, tenint com a precedent el model de la cooperativa Alencop, la primera de recollida de residus porta a porta formada pels immigrants desallotjats dels assentaments irregulars de la ciutat. També Barcelona Activa serà un braç fonamental del pla del consistori, des d'on s’impulsarà un programa pilot de 10 programes d’ocupació destinat, de moment, a deu persones en situació d’irregularitat. També es treballa en la construcció d'un Mercat Social en algun indret de la ciutat, on hi tindrien cabuda activitats comercials estretament vinculades amb les arts i la gastronomia.

Etiquetas
stats