El Consell de Transició Nacional elaborarà informes per a la consulta i per dissenyar estructures d'Estat
El Consell Assessor per a la Transició Nacional de Catalunya s'ha marcat en la reunió constitutiva d'aquest dijous l'objectiu d'elaborar 20 informes durant el 2013 per crear les denominades “estructures d'Estat”, i en concret un que lliurarà abans de l'estiu per organitzar una consulta d'autodeterminació. Així ho va explicar ahir en conferència de premsa el portaveu del govern i conseller de la Presidència, Francesc Homs, present a la primera reunió d'aquest Consell juntament amb el president de la Generalitat, Artur Mas, i la vicepresidenta de la Generalitat, Joana Ortega.
Tot i que “el punt de partida és poder organitzar algun dia una consulta i aconseguir que Catalunya disposi d'un Estat propi”, el Consell no farà “treballs d'estat d'ànim”, sinó que elaborarà informes amb fonament acadèmic i elaborat per personalitats de prestigi en el món universitari, ha remarcat Homs. El conseller ha admès que el Consell té davant seu “un treball dur i complicat i molts interrogants a resoldre”, i els seus 14 integrants -amb l'última incorporació avui l'acadèmic Rafael Grasa- són plenament conscients que “se'ls mirarà amb lupa”.
Format majoritàriament per acadèmics i presidit per l'exmagistrat del Tribunal Constitucional Carles Viver Pi-Sunyer, el Consell per a la Transició Nacional té la funció d'assessorar el govern català en els passos a seguir per convocar la consulta d'autodeterminació i per construir les denominades “estructures d'Estat”.
En total, el consell realitzarà entre 15 i 20 informes que es lliuraran al llarg d'enguany, amb els quals assessorarà sobre estructures d'una Catalunya eventualment independent, perquè tingui hisenda pròpia, seguretat social, poder judicial, banc central, defineixi seu encaix a la UE i qüestions com la “doble nacionalitat”. Segons Homs, el contingut dels informes servirà tant per detractors com a favorables a l'estat propi perquè oferirà al debat sobiranista “dades objectives i contrastats”.
S'elaborarà un informe específic sobre la consulta, amb vies alternatives o complementàries a les ja plantejades per l'Institut d'Estudis Autonòmics de la Generalitat i que es lliurarà al govern abans de l'estiu. També s'elaboraran estudis sobre els escenaris d'una Catalunya independent a la UE i la seva relació amb l'Estat espanyol.
Així mateix, el Consell farà informes sobre com es repartirien, en cas de secessió, els actius i passius d'Espanya o com s'articularia la successió de contractes de béns i serveis el titular sigui també l'Estat.
Un altre bloc d'estudi serà de qüestions específiques com la hisenda pròpia, la seguretat social, el model energètic, l'única o doble nacionalitat o la llengua.
Presidit pel exmagistrat del Tribunal Constitucional Carles Viver Pi-Sunyer, l'òrgan compta amb 13 altres membres-queda encara una vacant per si el govern decideix ampliar-amb l'última incorporació avui de Rafael Grasa, president de l'Institut Català Internacional per la Pau ( ICIP) i professor de Relacions Internacionals de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). A la primera reunió constitutiva s'han produït tres absències - els professors Germà Bel, Àngel Castiñeira i Carles Boix-per viatge a l'estranger.
Minuts abans que comencés la reunió, el periodista i professor de Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Salvador Cardús, membre del Consell, ha explicat que la seva missió és “dibuixar el camí més precís i més possible” perquè es pugui fer “o aviat millor” la consulta d'autodeterminació.
La majoria dels membres són catedràtics en sociologia, dret o economia, com Germà Bel, Salvador Cardús, Ferran Requejo, Enoch Albertí o Núria Bosch-aquesta última nomenada avui vicepresidenta del Consell-, i també formen part d'aquest òrgan assessor l'empresari Joan Font i la periodista Pilar Rahola.