Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Convergència renuncia a 36 testimonis del cas Palau després de l'amenaça de Montull de tirar de la manta

Fèlix Millet a l'arribada a la Ciutat de la Justicia

Oriol Solé Altimira

El judici del cas Palau ha arrencat aquest dimecres entre enorme expectació per si Jordi Montull decideix tirar de la manta el proper 8 de març durant la seva declaració com a acusat. La mà dreta de Fèlix Millet al Palau negocia rebaixar la pena de la seva filla Gemma, per a qui la Fiscalia demana 26 anys de presó. Per això hauria de confessar que Convergència va cobrar comissions de Ferrovial a través del Palau de la Música.

La sorpresa de la jornada de qüestions prèvies l'ha donat Xavier Melero, l'advocat de Convergència i del seu extresorer Daniel Osàcar. El lletrat ha anunciat que renuncia a un total de 36 testimonis, tots ells alts càrrecs de la Generalitat i membres de les meses de contractació de les obres en el punt de mira de la justícia per ser moneda de canvi de les presumptes comissions de 6, 6 milions d'euros de Ferrovial a CDC. La Fiscalia sosté que el partit i la constructora tenien un “acord criminal”.

Entre els testimonis que es salven d'anar a judici figuren il·lustres convergents com Felip Puig, exconseller d'Obres Públiques en l'etapa dels fets que es jutgen, o Jordi Turull, actual president del grup parlamentari de JxSí i que va formar part d'una de les meses de contractació de les obres sota sospita.

La raó oficial de la renúncia és que el fiscal, Emilio Sánchez Ulled, no veu irregularitats administratives en els contractes de les obres de la Ciutat de la Justícia –l'edifici on se celebra el judici– o la Línia 9 del metro, obres de les que els testimonis haurien de donar compte. I és que les presumptes comissions del 4% de Ferrovial –que s'haurien repartit al 2,5% per a Convergència i al 1,5% per a Millet i Montull– no figuren en cap document oficial, sinó que es desprenen dels arxius trobats en els ordinadors del Palau.

No obstant això, amb aquest moviment el partit també salva Puig, Turull, i a altres exalts càrrecs convergents com Pere Macias d'exposar-se públicament en un moment polític en què el partit està tocat per les revelacions del cas del 3% i que aguanta la respiració davant una eventual confessió de Jordi Montull.

La resta del tràmit de qüestions prèvies ha servit per demanar la prescripció de diversos delictes. L'advocat d'Osàcar i de CDC ha sol·licitat la prescripció del delicte de tràfic d'influències de què està acusat seu client, pel qual el fiscal demana un any i mig de presó. A més, Sánchez Ulled reclama sis anys de presó per a Osàcar per blanqueig de capitals. També han demanat la prescripció del delicte de falsedat documental els advocats dels dos directius de Ferrovial acusats i d'altres empresaris implicats en la presumpta confecció de factures falses per a Millet i Montull. El tribunal resoldrà dimecres que ve les qüestions prèvies.

Millet arriba tard i en cadira de rodes

“Hem intentat que el judici fos el més aviat possible”, ha indicat la presidenta del tribunal, la magistrada Montserrat Comas d'Argemir en l'arrencada d'un judici que arriba gairebé vuit anys després. El principal acusat, el saquejador confés del Palau, Fèlix Millet, ha arribat cinc minuts tard a la Ciutat de la Justícia. Ho ha fet postrat en una cadira de rodes, amb el seu inseparable paquet de tabac a la butxaca de l'americana. La tardança de Millet, per a qui el fiscal demana 27 anys de presó per un saqueig de més de 25 milions, ha estat anecdòtica, ja que el judici ha arrencat amb 50 minuts de retard.

Sense anar en cadira de rodes, la cara de Montull i Osàcar també revelava un deteriorat estat de salut. Cap d'ells ha demanat absentar-se de les sessions del judici un cop hagin declarat com a acusats, encara que poden fer-ho més endavant. Abans que comencés la vista, Millet i Montull han conversat durant prop de deu minuts protegits per unes mampares col·locades a l'entrada de l'auditori de la Ciutat de la Justícia.

Asseguda al costat del seu pare en les butaques vermelles de l'auditori, l'acusada que pot ser clau en l'esdevenir del judici, Gemma Montull, ha escoltat impassible les qüestions prèvies plantejades per les parts. A estones remenava la seva bossa, però no en treia res.

Etiquetas
stats