Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal
Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

El Consorci Parc Salut Mar deriva pacients a una fundació privada mentre manté llits tancats

Hospital del Mar de Barcelona

Caralp Mariné

L’Hospital del Mar, gestionat pel Consorci Parc Salut Mar, deriva pacients que necessiten atenció sociosanitària a la Fundació Privada Hospital Evangèlic, una empresa sense ànim de lucre de confessió religiosa. Malgrat això, el Centre Fòrum, l’hospital sociosanitari públic de referència de la zona, manté llits tancats.

Segons dades facilitades pel Departament de Salut a Catalunya Plural en total es van donar 925 episodis d’internament el 2014, des de l’Hospital del Mar i l’Hospital Sant Pau a l’Hospital Evangèlic. El Departament de Salut parla d’episodis i no pacients, ja que una mateixa persona pot estar ingressada en diverses ocasions. Segons un treballador del Sant Pau, al voltant de 300 derivacions haurien provingut del seu centre, la resta, intueix, del Mar.

Per altra banda, segons un document que la direcció va entregar als treballadors de l'Hospital del Mar i al que ha tingut accés Catalunya Plural, el juny de 2014, per exemple, el Centre Fòrum va mantenir 141 llits sense utilitzar. Segons expliquen els treballadors el nombre de llits que no s’utilitzen varia en funció de l’època de l’any però asseguren que les xifres més o menys es mantenen.

Pel Departament de Salut aquestes derivacions entre centres es donen per diversos motius. Segons expliquen a Catalunya Plural en aquest cas els pacients van a un centre sociosanitari per descongestionar llits d’aguts de l’hospital del Mar. El fet de que els enviïn a un centre privat, justifica el Departament, respon al conveni firmat entre la Fundació Privada Hospital Evangèlic i el CatSalut. Segons aquest marc de contractació, l’hospital Nou Evangèlic és integrat a la xarxa de centres d’internament d’utilització pública de Catalunya en la línia assistencial sociosanitària.

Com que aquestes derivacions es donen entre centres que estan en una mateixa xarxa pública, el Departament no fa distinció entre públic i privat i per això prefereix parlar de “continuació” en lloc de “derivacions”. Malgrat tot, els treballadors del Mar es pregunten perquè s’envien pacients a la fundació privada quan el centre sociosanitari públic de referència de la zona està mig buit.

En termes comparatius el juny de 2015 el Centre Fòrum tenia 153 llits tancats d’un total de 290, és a dir, més de la meitat no s’utilitzaven. El Departament no ha facilitat el nombre de derivacions que s’han fet durant aquest 2015, però els treballadors asseguren que es continuen enviant pacients a l’hospital evangelista. L’Hospital del Mar i el Centre Fòrum són gestionats pel Consorci Parc Salut Mar, que a més controla l’Hospital Esperança, el Centre Pere Camps i l’Hospital Emili i Mira.

Aquest Consorci és públic i està controlat en un 60% per la Generalitat i en un 40% per l’Ajuntament de Barcelona. Del total de llits del Consorci, 1.291, 255 estaven sent inutilitzats al mes de juny, o el que és el mateix, un 19% segons dades facilitades pels treballadors a aquest diari.

La relació de l’hospital evangelista amb l’administració pública prové del 1976. Des de llavors aquest hospital ha anat firmants diversos contractes amb el govern per poder atendre pacients derivats del sistema públic.

Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Etiquetas
stats