Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Lluís Llach no serà fill adoptiu de Vitòria per la seva militància política

Lluís Llach al seu escó Junts pel Sí en un dels debats d'investidura de fa unes setmanes

Natalia González de Uriarte

El cantautor Lluís Llach havia de ser nomenat fill adoptiu de Vitòria, però la seva militància política a Junts pel Sí li ha privat de rebre la distinció. L'alcalde de la ciutat, Gorka Urtaran, del PNB, havia pensat en ell com a mereixedor de tal honor per ser el creador del disc 'Campanades a Morts', en memòria dels cinc assassinats en els successos del Tres de Març i de Vitòria.

Coincidint amb el 40 aniversari de la tragèdia de l'església de Sant Francesc de Zaramaga de la capital alabesa li anaven a atorgar el reconeixement però finalment no serà així perquè els grups municipals del PP i el PSE no donen suport a la distinció de Llach. Sense aquest suport la proposta no compta amb la majoria suficient per tirar endavant en el Ple de la ciutat -es necessiten dos terços dels regidors, 18 de 27.

En un principi, a jutjar per les seves declaracions en una Junta de Portaveus, el grup municipal socialista sí que n'era partidari i va defensar la iniciativa en el mateix sentit que EH Bildu, PNB, Podem i Irabazi. Era el PP l'únic partit contrari a aquest nomenament. La seva oposició venia motivada per la militància i el càrrec de diputat autonòmic de Junts pel Sí que té Llach. També al·legaven que no tenia cap vinculació amb Vitòria.

Ara, tres setmanes després, el grup municipal socialista ha aclarit que l'endemà de la celebració d'aquesta junta van fer saber a l'alcalde Gorka Urtaran que el seu vot no anava a ser favorable al nomenament. “L'alcalde Urtaran sabia que no comptava amb el nostre suport. Tal és així que ja llavors ens va transmetre que la proposta no es portaria al Ple i que es buscaria una altra fórmula”, han declarat. “Valorem l'obra artística de Llach i agraïm el fet que dediqués una de les seves obres a Vitòria i als terribles fets del 3 de març, però creiem que no és oportú ni prudent que un polític en actiu -com ara mateix és Lluís Llach - rebi aquesta distinció ”, han detallat.

Etiquetas
stats