Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El PSOE convierte su Comité Federal en un acto de aclamación a Pedro Sánchez
Las generaciones sin 'colchón' inmobiliario ni ahorros
Opinión - El extraño regreso de unas manos muy sucias. Por Pere Rusiñol

La comissió Pujol reprova l’expresident i demana una vegada més que ensenyi els seus comptes

Una votació a la sessió final de la Comissió Pujol / Foto PARLAMENT

Siscu Baiges

Barcelona —

La Comissió d’investigació que es va crear arran de la confessió de l’ex-president de la Generalitat, Jordi Pujol, que va tenir 34 anys diners amagats a l’estranger ha acabat aquest divendres 17 de juliol els seus treballs. Un any després d’aquesta confessió, la Comissió, que es va constituir el passat 3 de novembre, i que es va batejar com a Comissió d’Investigació sobre el Frau i l’Evasió Fiscal i les Pràctiques de Corrupció Política, ha votat un dictamen que recull conclusions i recomanacions dels set grups que hi ha participat. Les conclusions fonamentals són que es reprova la conducta de Jordi Pujol i se li demana que aixequi el secret bancari dels seus comptes per poder aclarir l’origen dels diners que tenia dipositats a l’estranger.

Fer un dictamen comú amb les aportacions dels diferents grups ha estat una feina feixuga i monòtona. Aquestes aportacions fluctuen entre els 28 folis del grup de CiU, en els quals no s’esmenta en cap moment la paraula Pujol, i els vuitanta de les CUP, que analitzen no només els casos de corrupció denunciats a Catalunya sinó els que s’han donat els darrers anys al País Valencià i les Illes.

La complexitat de les votacions d’aquesta darrera sessió de la Comissió fa quasi impossible detectar si hi ha algun tipus de pacte entre els grups polítics per destacar o aigualir algunes de les qüestions que s'hi ha tractat. El portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha sortit de la reunió amb la sensació que hi havia hagut més coincidències entre CiU i PP que entre CiU i ERC, com seria de preveure vista la situació política actual. Marc Vidal, d’ICV-EUiA, ha detectat aquestes coincidències entre convergents i populars quan es tractava de denunciar l’existència dels paradisos fiscals i, en canvi, ha constatat coincidències entre convergents i republicans quan s’han votat mocions que acusaven l’ex-president Pujol i l’actual president, Artur Mas, d’estar al corrent d’operacions corruptes promogudes pel clan Pujol Ferrusola a l’empara de l’administració de la Generalitat.

En canvi, el portaveu socialista, Jordi Terrades, ha comprovat, sorprès, com s’aprovaven totes les seves recomanacions i conclusions. Fins i tot les que criticaven que Artur Mas amagués que el seu pare tenia un compte irregular a Liechtestein, mentre ell era conseller del Govern català. “ERC ha posat CiU als peus de la cavalleria”, ha dit Terrades.

Carrizosa ha dit que CiU no ha trencat en cap moment amb les pràctiques de corrupció que ha denunciat la Comissió, ha recordat que Artur Mas va ser el dofí de Jordi Pujol i ha aprofitat per acusar ERC de concórrer a les properes eleccions en una llista conjunta amb CDC. El portaveu republicà, Salvador Sabrià, i el popular, Santi Rodríguez, han coincidit amb d’altres grups en la necessitat que Jordi Pujol i la resta de membres de la seva família imputats per delictes fiscals aixequin el secret bancari per aclarir l’origen de les seves fortunes, però el d’ERC ha aprofitat la seva intervenció per criticar la presidenta del PP català, Alícia Sánchez Camacho, per la seva implicació en l’obscur assumpte de la gravació d’una conversa entre ella i Victoria Alvarez, ex-companya del fill gran de Jordi Pujol, al restaurant La Camarga.

El portaveu de CiU, David Bonvehí, que només ha participat en les darreres sessions de la Comissió, ja que va substituir fa pocs dies Meritxell Borràs, anomenada consellera de Governació, ha acusat els ecosocialistes de tenir decidides les conclusions abans que la Comissió es posés en marxa. En la línia que va caracteritzar la seva antecessora, Bonvehí ha estat el més crític amb la utilitat de la Comissió i ha volgut ressaltar que, al seu entendre, ha permès concloure que “Catalunya no és un país corrupte”.

En l’altre extrem de les valoracions finals, Isabel Vallet, de les CUP, ha afirmat que la Comissió d’investigació ha evidenciat “una crisi del règim que ens ha deixat en la memòria col·lectiva tota mena de corrupcions”. Ha agraït als periodistes, jutges, ONGs i ciutadans que van lluitar contra aquesta corrupció, sovint a contracorrent.

Centenars de votacions, doncs, que ara cal ordenar i convertir en un dictamen que està previst que es debati com a primer punt del darrer Ple del Parlament, que comença dimarts vinent. Vista la laboriositat d’aquesta tasca, el president de la Comissió, David Fernández, ha assumit el compromís de demanar la Mesa del Parlament i la Junta de Portaveus que traslladin el debat cap al final del Ple.

El debat i a la votació del Ple determinaran quines són les posicions definitives dels diferents grups i si es confirmen les impressions dels pactes intuïts avui o n’hi ha de nous. De fet, al Parlament molts diputats estaven més pendents de la confecció de les llistes per les eleccions del 27S que del sentit de les votacions de la Comissió que avui ha baixat la persiana.

Etiquetas
stats