Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El PSOE convierte su Comité Federal en un acto de aclamación a Pedro Sánchez
Las generaciones sin 'colchón' inmobiliario ni ahorros
Opinión - El extraño regreso de unas manos muy sucias. Por Pere Rusiñol

Navarro negocia amb el sector sobiranista del PSC un acord d'última hora sobre la consulta

Elena, Geli, Ros i Del Rio, de l'ala sobiranista, a la seva arribada a la reunió amb Navarro.

Europa Press

Barcelona —

La direcció de PSC i l'ala més sobiranista del partit s'han emplaçat a consensuar en les pròximes hores un “document” sobre la consulta d'autodeterminació per arribar units al Consell Nacional de diumenge, convocat d'urgència ahir, on s'haurà de votar una resolució sobre l'estratègia socialista davant al dret a decidir. En declaracions als periodistes després de celebrar una reunió de dues hores a la seu el PSC, cap de les parts ha volgut parlar d'acostament. Mentre el número dos del partit, Antonio Balmón, ha assegurat que la trobada ha anat “bé”, l'alcalde de Lleida i crític, Àngel Ros, ha qualificat la reunió d'intensa.

Així, la direcció i els sectors crítics -els membres dels quals també formen part de l'Executiva del partit- tenen menys de dos dies de marge per “intercanviar” propostes i poder formular una resolució per al diumenge que sigui avalada per tots i que no divideixi la formació socialista. A la reunió, que ha començat puntual a les 12.00 hores i ha acabat passades les 14.00 hores, hi han assistit Navarro i Balmón per part del nucli dur de la direcció, i Joan Ignasi Elena i Jordi del Río (Avancem) i Àngel Ros i Marina Geli (Agrupament Socialista) per part dels corrents crítics.

Les últimes discrepàncies van sorgir després de la Conferència Política del PSOE del cap de setmana, perquè els crítics interpreten que el PSC s'ha allunyat del 'dret a decidir' per abraçar les tesis sobre la consulta que té el partit d'Alfredo Pérez Rubalcaba. A més, els més sobiranistes estan molestos perquè la direcció del PSC rebutja demanar al Congrés un aval a la consulta a través de l'article 150.2 de la Constitució -la via que defensen CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP-. Un acord del qual els crítics creuen que el PSC no n'hauria de quedar al marge.

Balmón ha assegurat que direcció i crítics comparteixen allò essencial que és la defensa del 'dret a decidir' i que “el més important i vital” és l'aposta pel reforma federal de la Constitució que, entre altres qüestions, millori l'encaix de Catalunya amb la resta d'Espanya. En al·lusió a demanar la consulta a través de l'article 150.2, Balmón ha recordat que no és que el PSC consideri que sigui un mal instrument, sinó que no pot donar cap pas cap a la consulta “si primer no hi ha un acord entre els governs” català i central.

Elena ha demanat per diumenge una resolució sobre la consulta en què “totes les sensibilitats es puguin sentir partícips i inequívocament a favor del 'dret a decidir', i ha reclamat al partit que no només miri la cohesió interna, sinó també el sentiment majoritari de la societat, que és el de demanar una consulta. Ros ha admès que el PSC és proactiu en la defensa del 'dret a decidir', però ha recordat que és un partit plural en aquest tema i la resolució de diumenge ha de buscar satisfer ”la globalitat“ de la formació socialista.

El líder d'Avancem ha tingut un gest cap a la direcció reconeixent que el PSC ha fet passos importants a favor de la consulta, “i encara que no agrada votar diferent del PSOE, quan ha calgut, s'ha fet”. Però tant Balmón com els crítics han evitat pronunciar-se sobre què votarà el PSC quan CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP portin al Parlament demanar la consulta per l'article 150.2 de la Constitució, i han dit que el prioritari és buscar el consens de cara al Consell Nacional.

“Queda lluny la votació al Parlament i no coneixem encara el text de la proposta”, ha sentenciat Elena, que, a diferència de la direcció, no rebutja de ple demanar la transferència constitucional per celebrar la consulta sense que hi hagi un acord previ entre governs. Els crítics han descartat sortir del partit si no arriben a un acord en aquest Consell Nacional o en la votació del Parlament, que presumiblement serà en el ple del 4 i 5 de desembre, i Elena, després de ser preguntat per si abandonaria la formació, ha sentenciat: “És impossible perquè som PSC”.

stats