Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La direcció del PSC convoca un consell extraordinari per aïllar el sector més sobiranista

El PSC convoca Consell Extraordinari.

Jordi Mumbrú

Barcelona —

La direcció del PSC i el sector més crític del partit estan cada cop més allunyats. El denominat “procés” que està vivint Catalunya, caminant cap a un possible referèndum d’autodeterminació, no para de tensar la corda dins del partit dels socialistes, que veu com cada dia el debat se situa en un escenari que encara no té resolt.

En una demostració de força, el secretari d’Acció Política del PSC, Antoni Balmón, ha anunciat en un to molt desafiant que el partit ha convocat un Consell Nacional Extraordinari per aquest diumenge on es discutiran aspectes concrets sobre el dret a decidir, ja que en les properes setmanes es preveuen diferents votacions importants. La direcció vol que les coses quedin ben clares, per evitar que cadascú voti en un sentit diferent, com ja va passar el mes de gener, en una votació sobre el dret a decidir al Parlament. Els punts que es portin al consell nacional els discutirà primer l’executiva (on hi ha membres dels dos sectors) i després es votarà a mà alçada. En aquest moment es veurà la força que tenen uns i la que tenen els altres. La direcció del partit, que parla per boca de Balmón, confia en que els més sobiranistes es faran enrere i que a la votació quedarà clar que la majoria del partit pensa com ells.

Totes aquestes votacions les hagués pogut fer l’Executiva Nacional del partit, que per alguna cosa té el poder de decidir. Però si és el Consell Nacional qui ho aprova, que és l’òrgan més important entre congressos, les decisions tenen més pes. La direcció confia que aquesta diferència de pes eviti que quan la mateixa discussió arribi al Parlament es trenqui la unitat de vot. Però no hi ha garanties. És possible que el Consell decideixi un posicionament més allunyat del dret a decidir i que el dia que es discuteixi al Parlament hi torni a haver cinc diputats socialistes que s’abstinguin o que no votin.

La primera votació delicada

Un dels punts que es discutirà al Consell, i més tard al Parlament, és el de demanar al Congrés dels Diputats que transfereixi a la Generalitat la competència per convocar referèndums. És evident que en cas que la proposta prosperi al Parlament (CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP hi estan a favor) el Congrés la rebutjarà, però l’objectiu d’aquests partits és esgotar totes les vies possibles. I aquesta és una més.

El sector sobiranista del PSC recorda que el partit va votar a favor del dret a decidir, de manera que hauria d’estar a favor de reclamar les competències que permeten per organitzar un referèndum. “És la direcció qui ha canviat d’idea sobre el dret a decidir, nosaltres mantenim una línia coherent”, explica Fabián Mohedano, membre de l’executiva i del sector més sobiranista del partit. Des del seu punt de vista, el canvi de posició de la direcció s’ha produït aquest cap de setmana, després de la Conferència Política que ha celebrat el PSOE. Fonts de la direcció, en canvi, recorden que la declaració aprovada deia que el dret a decidir s’havia d’aconseguir de manera pactada amb l’Estat i la votació que es pretén portar al Congrés no busca cap pacte, perquè ni tan sols s’ha discutit.

Probablement, totes dues visions siguin certes. El dubte és si són reconciliables. La tensió entre els dos sectors pot posar en perill la unitat del partit, però també el procés.

Si el PSC se suma a l’eix PP - Ciutadans i se situa en contra del procés, l’escenari parlamentari canvia notablement. És cert que la força dels socialistes és cada cop menor (ho diuen totes les enquestes), però costa de creure que la seva veu pugui quedar al marge en un moment tant transcendental com el que viu Catalunya.

Etiquetas
stats