Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El Parlament aprova la declaració de sobirania sense el suport del PSC

El Parlament aprova iniciar un procés d'autodeterminació a Catalunya

Jordi Mumbrú

Barcelona —

El Parlament ha aconseguit aprovar la declaració de sobirania i del dret a decidir amb els vots de CiU, ERC, ICV-EUiA i d'un dels tres diputats de la CUP. Els intents per aconseguir que el PSC se sumés al carro del sobiranisme ha estat en va. Els socialistes, dividits sobre aquesta qüestió, han anunciat a primera hora que s'oposarien al text, però no estava gens clar si tots els diputats socialistes votarien el mateix. Al final cinc d'ells no han votat, per mostrar així el seu descontentament amb les ordres de la direcció de partit. La votació s'ha tancat amb 85 vots a favor, 41 vots en contra i dues abstencions. En la votació han faltat també dos diputats del PP que estaven malalts.

Un dels impulsors de la declaració sobiranista, Oriol Junqueras, d'ERC, ha recordat que les lleis internacionals reconeixen el dret a l'autodeterminació i que votar per decidir si es vol seguir formant part d'Espanya o no és un acte tan democràtic com legítim. En una línia semblant s'ha expressat Joan Herrera, d'ICV-EUiA. El polític ecosocialista ha criticat que les relacions amb Espanya “s'han estancat”, en gran part des de 2010, després de la sentència del Tribunal Constitucional contra l'Estatut. Els dos polítics han coincidit que la declaració no és independentista sinó a favor del dret a decidir. Però no han aconseguit convèncer els socialistes. El primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha acusat Artur Mas de parlar “dels temes nacionals per tapar els problemes socials” i ha recordat la seva aposta pel federalisme.

El document aprovat pel Parlament inclou alguns aspectes que no agraden gens el PSC i que suposen, des del seu punt de vista, “una declaració unilateral de sobirania”, segons ha criticat Navarro. El punt de la declaració que ha frenat els socialistes és el que fixa que “el poble de Catalunya té, per raons de legitimitat democràtica, caràcter de subjecte polític i jurídic sobirà”. L'altre punt que no agrada al partit amb seu al carrer Nicaragua és el que anuncia que s'utilitzaran “tots els marcs legals existents” per aconseguir tirar endavant el referèndum.

Els socialistes, que portaven el dret a decidir en el seu programa però només dins de la legalitat, volien que es utilitzés el marc legal català i espanyol. Tot i això, la decisió del PSC de votar en contra no ha estat gens fàcil. Els socialistes han estat discutint el seu vot fins a última hora i fins i tot després que comencés la sessió es veien moviments entre passadissos. Un sector del partit estava a favor de la declaració pactada entre CiU, ERC i ICV i havia demanat, almenys, llibertat de vot per als diputats. En un pols amb aquest sector crític i més sobiranista, Navarro ha dit que de cap de les maneres però no han fet cas de les seves ordres i no han emès el seu vot.

Per evitar sortir a la mateixa foto que el PP, el líder socialista ha assegurat durant la seva intervenció que el seu partit no comparteix ni el punt de vista social ni nacional amb els populars. Conscient d'això, Alícia Sánchez Camacho li ha dit: “Senyor Navarro benvingut al costat de la democràcia. (...) Benvingut al costat del Partit Popular”.

El Govern de “els mateixos”

Abans de la votació del polèmic document, el president ha presentat l'estructura i la composició del nou Govern. Ha costat molt no barrejar debats i la majoria de les intervencions s'han fet parlant més de la declaració que es votava més tard que no de l'equip que ha escollit Artur Mas. La majoria de partits han criticat, per motius socials o nacionals, la composició del Govern. El to menys dur l'ha utilitzat Oriol Junqueras, d'ERC, i també s'ha apreciat un canvi en les paraules de Joan Herrera, d'ICV.

El líder ecosocialista ha fet que Artur Mas hagi començat a criticar el “fonamentalisme de l'austeritat” i que inclogui en el seu discurs el concepte de la “redistribució” de les riqueses. Tot i això, ha posat en dubte que el Govern dels “mateixos” pugui fer una política diferent. En el torn de rèplica, Artur Mas ha retret a Herrera: “En canvi vostès sempre tenen el mateix discurs”.

La intervenció més incendiària l'ha protagonitzat David Fernández, de les CUP. Ha parlat de “gàngsters amb corbata” i de “saqueig neoliberal” i ha assegurat que intentaran construir una alternativa perquè l'1% deixi de governar sobre el 99%.

Etiquetas
stats