Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El PSOE convierte su Comité Federal en un acto de aclamación a Pedro Sánchez
Las generaciones sin 'colchón' inmobiliario ni ahorros
Opinión - El extraño regreso de unas manos muy sucias. Por Pere Rusiñol

La CUP demana acordar amb els partits no independentistes un referèndum d'autodeterminació unilateral

Diputats i militants de la CUP

Andrea Pérez

La CUP-Crida Constituent ha emplaçat aquest dijous al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a convocar a “totes les forces polítiques partidàries del referèndum”, incloses les que no són independentistes, a una cimera al Palau de la Generalitat per acordar com i quan celebrar un referèndum unilateral d'independència (RUI). El diputat de la CUP Benet Salellas ha expressat la voluntat “d'exercir el dret d'autodeterminació català” abans del juny del 2017, quan es complirien els 18 mesos amb els quals Junts pel Sí pretenia, a l'inici de la legislatura, culminar el procés independentista, tot i que ha acabat rebaixant els seus propis objectius.

A parer de la diputada cupaire Anna Gabriel, la celebració d'un referèndum unilateral “no admet permisos” i no pot restar subordinada a cap altre pacte, tot referint-se a la qüestió de confiança a la qual se sotmetrà Puigdemont al setembre. Tot i això, Salellas ha dit que el RUI “facilitarà” la qüestió de confiança.

Tot i no presentar-s'hi, els anticapitalistes han valorat els resultats de les eleccions generals que, segons Gabriel, marquen “un segell de forma clara al cadenat del 78” que comporta “la negació el dret a l'autodeterminació dels pobles” per part de l'Estat. Per Gabriel “el tan esperat canvi a l'estat espanyol no ha estat possible” i això requereix una “sortida democràtica” per part de tot l'entramat institucional català.

La CUP, que està intentant superar la seva crisi interna, ha fet èmfasi en la necessitat de generar un espai d'aliances, doncs la demanda d'un referèndum seria també, segons els cupaires, patrimoni d'aquelles forces que no es declaren independentistes. Aquest “punt de trobada” hauria d'incloure, ha considerat Gabriel, la resta de formacions partidàries del referèndum (Junts Pel Sí i Catalunya Sí Que es Pot), però també al Partit Socialista, a qui emplacen a sortir de les seves “posicions antidemocràtiques” al costat del Partit Popular i Ciutadans per sumar-se al “bloc de la llibertat”.

A més, Gabriel ha destacat que l'inici d'un procés d'autodeterminació a Catalunya podria donar impuls a les “altres lluites” dels partits d'esquerres a l'estat espanyol i ha emfatitzat la “posició clau” que ocuparia el municipalisme en aquest procés a l'hora de “superar marcs limitadors en matèria democràtica”.

Etiquetas
stats