Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Convergència s'aferra a les “finestres obertes” pel 20D per salvar el seu pitjor resultat en 36 anys

Francesc Homs i Artur Mas

elDiario.es Catalunya

El candidat de Democràcia i Llibertat (DL), Francesc Homs, s'ha aferrat aquest dilluns a les “finestres obertes” pel 20D per salvar el pitjor resultat de Convergència a 36 anys en unes eleccions al Congrés dels Diputats. “Se'ns obren finestres i estem disposats a aprofitar-les”, ha afirmat Homs, que ha posat com a condició que no s'abandoni “el que el poble de Catalunya va votar el 27 de setembre”.

En aquest sentit, Homs ha mantingut completament viva l'aposta del partit per avançar cap a la independència, tot i que no descarta negociar un referèndum amb l'Estat: “Restarem expectants a si això es planteja”. No obstant, Homs no ha verbalitzat cap tipus d'autocrítica.

Convergència va plantejar la marca de Democràcia i Llibertat com el primer intent per refundar el partit després dels escàndols de corrupció i el desgast electoral que arrosseguen els convergents des de fa tres anys, que ja va forçar la cristal·lització de la candidatura unitària independentista Junts pel Sí. L'aposta no ha sortit bé: ha aconseguit vuit diputats, igualant el pitjor resultat històric de CiU, de 1979. La suma de vots de DL i Unió Democràtica, antics companys de federació, obté 380.000 sufragis menys que el 2011.

Després del 20D, els convergents queden relegats a la quarta força al conjunt de Catalunya, amb una patacada sonada a l'Àrea Metropolitana de Barcelona. Així, en el conjunt de la província de Barcelona, DL ha quedat en cinquè lloc, superada per Ciutadans i tan sols amb 50.000 vots més que el PP, que ha quedat l'últim. La sagnia és especialment important en poblacions del cinturó industrial barceloní com Cornellà de Llobregat, on DL ha obtingut únicament el 3,38% dels vots, o l'Hospitalet, amb el 4,5%.

El mal resultat a la província de Barcelona impedeix als convergents formar grup propi al Congrés en cas que es compleixi el reglament rigorosament. ERC, a més, ha aconseguit donar una altra vegada (ja ho va aconseguir en les europees) el 'sorpasso' als convergents, amb un diputat i 30.000 vots més.

Malgrat tot això, Homs ha celebrat que els “adversaris més furibunds” de Catalunya, en referència a PP i Ciutadans, no hagin obtingut els resultats esperats a la comunitat i que s'hagin quedat lluny de la majoria absoluta en el conjunt del Congrés. “Els que es presentaven com a frens del procés no han vist reforçada la seva posició a l'Estat. Ens n'alegrem molt”, ha asseverat.

El candidat de Convergència també ha considerat que els resultats d'aquest diumenge “reforcen especialment el dret a decidir”, així com el procés d'independència resultant de les eleccions catalanes del passat 27 de setembre.

Etiquetas
stats