Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El TSJC imputa per malversació a la diputada del PSC Montserrat Capdevila

La diputada socialista Montserrat Capdevila a l'ajuntament de Sabadell

EFE

Barcelona —

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha citat a declarar com a imputada la diputada socialista Montserrat Capdevila per un delicte de malversació de fons públics, per pagar suposadament viatges privats a Madrid amb una targeta del Parlament.

En una interlocutòria, el magistrat del TSJC que investiga el cas, Carlos Ramos, cita la diputada per interrogar-la el proper 28 de maig i acorda tramitar el cas pel procediment del tribunal popular, que és competent per jutjar els delictes de malversació.

El magistrat acusa la diputada d'haver pagat amb la targeta de la cambra catalana una dotzena de viatges de caràcter privat en els quals va acompanyar a Madrid l'exalcalde de Sabadell Manuel Bustos entre els anys 2010 i 2012, quan ella era regidora de Serveis Centrals de la població.

La interlocutòria detalla la dotzena de viatges de tren investigats, amb un preu aproximat de 300 euros –excepte en una ocasió en què la diputada va adquirir presumptament amb la seva targeta del Parlament 2 bitllets d'AVE, un per a ella i un altre per a una altra persona–, per la qual cosa la suma malversada superaria els 4.000 euros.

Aquesta presumpta malversació va ser descoberta arran de les intervencions telefòniques a que va estar sotmès l'exalcalde de Sabadell durant la investigació del “cas Mercuri” de presumpta corrupció urbanística que instrueix el titular del jutjat d'instrucció número 1 del municipi.

En el seu acte, el magistrat del TSJC, que a més de les escoltes telefòniques disposa d'informació facilitada per Renfe i el Parlament, sosté que la dotzena de viatges entre Barcelona i Madrid que la diputada va carregar a la targeta de la cambra catalana obeïen a motius “estrictament personals no relacionats amb l'exercici de la seva tasca parlamentària”.

El jutge veu indicis d'un delicte de malversació en el cas, ja que van ser fons públics del Parlament els que van finançar aquests viatges privats, mitjançant una targeta que expedeix Renfe per als diputats en virtut d'un conveni de col·laboració subscrit el maig de 2008 entre la companyia de transports i la cambra catalana.

El gener passat, al transcendir que la Fiscalia havia plantejat al TSJC la imputació de Capdevila per malversació, la diputada socialista va sostenir en el seu bloc personal que no va fer cap ús il·lícit de la targeta de Renfe, i va revelar que havia tornat al Parlament l'import íntegre de les despeses a càrrec de la mateixa.

La diputada socialista es va escudar en el fet que existeix un “buit normatiu” sobre la regulació de l'ús de la targeta de Renfe del Parlament i va denunciar sentir-se víctima d'una “intolerable invasió” en la seva vida privada amb l'objectiu de buscar el seu “descrèdit i destrucció política i personal”.

De l'anomenat “cas Mercuri” iniciat en un jutjat d'instrucció de Sabadell, el TSJC va investigar també en una peça separada l'exdiputat socialista Daniel Fernández i al propi Bustos per haver pressionat l'alcaldessa de Montcada i Reixac (Barcelona), María Elena Pérez, per endollar a una exalt càrrec del tripartit, cas pel qual tots dos afronten una pena de dos anys de presó per tràfic d'influències.

Etiquetas
stats