Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

“Al governador del Banc d'Espanya li han tremolat les cames”

El candidat del PP a la Generalitat, Xavier Garcia Albiol / EDU BAYER

Luz Sanchis

El PP català confia que l'efecte Xavier Garcia Albiol suposi perdre el menor nombre de vots possibles. Cap enquesta augura que el partit mantingui els 19 escons actuals aconseguits per Alicia Sánchez-Camacho. L'exalcalde de Badalona es defensa esgrimint que abans de l'estiu els sondejos li pronosticaven molts menys diputats i ho fia tot a una alta participació el proper 27 de setembre.

Vostè ha col·laborat en alguna cosa a l'hora de crispar la campanya?

Al contrari, crec que m'he dedicat a fer una campanya didàctica, explicant quin és el nostre projecte i les conseqüències d'una hipotètica independència de Catalunya.

O sigui, que no.

Què de he contestar? Sí o no?

Vostè contesti el que vulgui.

Ah! val.

Què va passar dimarts a Reus? Per què els cridaven feixistes a vostè i a Rajoy?

Que vam fer un acte amb gairebé mil persones, vam visitar una fàbrica i també teníem prevista una visita. Vam cometre l'error d'anunciar-la amb massa antelació, la suficient perquè s'organitzés un boicot per part de sectors independentistes. Aquest dimecres a Girona ha anat tot bé, més enllà d'un grup de 15 persones amb estelada que s'han posat a insultar i a cridar “Independència”. Però vaja, no té més importància.

Va ser un error recollir firmes contra l'Estatut i que el seu partit encoratgés la catalanofòbia?

A deu anys vista, crec que és molt fàcil fer conclusions. En aquell moment es va fer una campanya que es va creure que era oportuna, però que hi va haver una part de la població a la que no l'hi va semblar.

Li pregunto què li va semblar a vostè, no a una part de la població.

Deu anys després, segurament no va ser l'acció més afortunada.

Tots els líders del PP català han hagut de demanar en algun moment als dirigents de Gènova que es moderin i siguin prudents amb les seves declaracions. A vostè li pot passar alguna cosa semblant o no hi ha perill?

Crec que no, perquè estic detectant per part dels meus companys molta importància a les eleccions del 27S i tenen clar que qui ha de marcar la veu en la política catalana és el PP de Catalunya. Així que no. La meva experiència és de molta satisfacció.

Cap enquesta els pronostica més de 16 escons. Ara en tenen 19. Per aquest viatge calia canviar de candidat i rellevar Alicia Sánchez Camacho?

Miri, hi ha una realitat, i és que en els últims mesos les expectatives electorals no eren les desitjables i en els últims temps, des que jo vaig assumir la candidatura, a partir d'aquí hem començat a notar una reacció important i un repunt de les nostres expectatives de vot. Estic convençut que amb l'alta participació que hi haurà el 27, molts veïns que no es manifestaven públicament però si veuen que el PP pot defensar els seus interessos, podem aconseguir uns resultats espectaculars.

Per què optar a presidir el Govern d'Espanya, com fa Albert Rivera, ho veuen com una traïció?

Per mi és un error que en un moment clau per a la política catalana i on tots els homes i dones no independentistes necessiten que els seus referents estiguin donant la cara al Parlament de Catalunya, Albert Rivera s'hagi equivocat per marxar a fer política a Madrid . És legítim però considero que és un error. M'agradaria que hagués estat assegut al meu costat al Parlament a partir del 28 defensant a tots els que es consideren catalans i espanyols

Si en una Catalunya independent els catalans van a perdre la seva nacionalitat espanyola i europea, vostè en què es converteix? Qui diu vostè, diu Jorge Fernández Díaz o Jorge Moragas, per exemple.

Miri, jo no crec que sigui tant això com les conseqüències que Catalunya es separés de la resta d'Espanya. Tots els avantatges que tenim per ser membres de la Unió Europea deixaríem de poder gaudir-los. Això és el que és veritablement important.

Llavors, no es perdria la nacionalitat?

No es perd la nacionalitat. Es tracta de les conseqüències.

Si creu que el corralito és possible, s'està plantejant fer alguna cosa amb els seus diners o el de la seva família?

Crec que al governador del Banc d'Espanya li han tremolat les cames a l'hora de defensar una conseqüència més que evident. No vull plantejar-me aquest escenari ja que podria ser tremendament perjudicial per a les empreses i famílies catalanes des del punt de vista econòmic.

Creu que Luis María Linde s'ha espantat?

Les declaracions que ha fet desmentint-se a si mateix quan hi ha un informe de la mateixa Generalitat que admet que seria molt probable el corralito. Amb la pressió mediàtica li han tremolat les cames.

Té vostè algun independentista en la seva família o en el seu grup d'amics?

Sí, és clar.

I estan dividits, com diu el ministre Fernández Díaz?

Bé, en algun cas la relació en els últims mesos ja no és la mateixa i hem optat per no parlar de política.

Va posar alguna pega al debat entre José Manuel García Margallo i Oriol Junqueras? I no s'escudi en el seu director de campanya, si us plau.

A mi quan es planteja aquesta situació, el propi Margallo em crida per preguntar. I jo li dic que qualsevol debat que es plantegi per explicar les conseqüències de la sortida de la Unió Europea, em sembla positiu. Per tant, jo no només no ho vaig criticar sinó que li vaig donar la meva aprovació. Però jo no estic participant en les reunions de campanya. Jo em dedico a executar el que es decideix a les reunions.

És un manat com Rajoy?

Sí, d'aquella manera, però si.

Manté que els immigrants que procedeixen de Llatinoamèrica són més interessants per a Catalunya que els d'origen africà perquè s'integren millor? ¿No és perillós generalitzar així?

Jo he assenyalat exactament que la immigració llatinoamericana és més fàcil d'adaptar a la realitat catalana i espanyola que unes altres. Per una qüestió molt clara d'idiomes, de concepte familiar i d'ordre familiar. Jo ho mantinc.

I no marca directament a tots?

Jo no dubto que la integració quan hi ha voluntat, és possible. Però no evita que pensi que determinat perfil d'immigració és més fàcil d'integrar que un altre.

Què està fent vostè perquè Rajoy guanyi les eleccions generals?

Sóc candidat des del 28 de juliol, encara no fa dos mesos, així que no és que vagi molt sobrat. Per tant, des d'aquell dia intento defensar el nostre projecte i és una manera d'ajudar a que Mariano Rajoy pugui pugui guanyar a Espanya.

Etiquetas
stats