LLEGIR EN CASTELLÀ
El president de la Generalitat, Carlos Mazón, el vicepresident per a la Reconstrucció després de la Dana, Francisco José Gan Pampols, i el conseller d’Educació i Cultura, José Antonio Rovira, han gastat més de 22.000 euros en els primers sis mesos de l’any en dietes (dinars i sopars). Això es desprén de les dades publicades en el portal de Transparència de la Generalitat Valenciana (Gva Oberta) que ha fet públics dimecres Compromís.
Precisament, el síndic de la coalició valencianista en les Corts, Joan Baldoví, recordava que la seua formació ja va denunciar que Mazón i el seu Govern incomplien la Llei de transparència, que estableix que la caixa fixa de despeses efectuades per alts càrrecs de la Generalitat ha de publicar-se cada mes en el portal Gva Oberta: “El Consell estava cometent una il·legalitat”. Ara, després de la publicació dels sis primers mesos del 2025 referents a les despeses en dinars i sopars del president i els seus consellers, “entenem que ni Mazón, ni Gan Pampols, ni Rovira fan un ús responsable d’aquesta caixa fixa”.
En concret, Baldoví explica que les despeses gastronòmiques de Mazón “a càrrec dels valencians” ascendeixen a quasi 11.000 euros i apuntava que “encara esperem explicacions sobre el dinar que volia colar-nos als valencians com a despesa pública amb motiu de la celebració del seu sant”. En aquesta relació de despeses no està el controvertit dinar que el cap del Consell va mantindre amb la periodista Maribel Vilaplana el 29 d’octubre, dia de la DANA, en el restaurant valencià El Ventorro, que correspon a l’exercici passat i, a més, el va abonar el Partit Popular.
Quant al vicepresident Gan Pampols, amb un salari de més de 100.000 euros anuals (complements inclosos), ha presentat una despesa de més de 6.000 euros en dinars i sopars entre gener i juny d’enguany, cosa que per a Joan Baldoví “no és raonable, ja que fins i tot passa factures de dos euros d’un café o un refresc”. “És vergonyós, amb el sou que té i la funció que ha fet durant aquests mesos, que ha sigut bàsicament encarregar un estudi sobre la DANA a una empresa externa”, denuncia el diputat de Compromís.
Pel que fa al conseller d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira, sentencia Baldoví que “continua en la seua línia de gastar sense mirament en restaurants i marisqueries mentre retalla professorat en els centres educatius”, i afegia que, en el seu cas, “ha gastat només en sis mesos quasi 5.000 euros”.
Per al síndic de Compromís, “més enllà de les quantitats, això és un símbol de la seua manera d’entendre el govern: no estan per a servir la gent, sinó per a servir-se i aprofitar-se dels nostres diners”.
“Excessos” de Compromís davant la “transparència” del Consell
El Partit Popular ha respost a Baldoví per mitjà del diputat Fernando Pastor, que ha retret els “excessos” del Botànic en les despeses de caixa fixa en les últimes legislatures o que l’actual síndic valencianista no presentara els comptes de l’Ajuntament de Sueca, del qual era alcalde, malgrat els requeriments continus del Síndic de Comptes perquè ho fera.
Pastor, que ha defensat la “inqüestionable” transparència del Consell de Mazón, recorda que Isaura Navarro “es va acomiadar com a consellera, un mes després de perdre les eleccions i estant en funcions, amb un menú de luxe, amb rellom al foie de més de 80 euros, a més de les factures del berenar i el sopar d’aquest dia mateix”; i afig que Compromís “encara haurà d’explicar els dinars de Mónica Oltra pagats amb diners públics que prompte se sabran o els quasi 3.000 euros de Marzà (quan era conseller d’Educació, Cultura i Esport) per a anar a un partit de futbol a Polònia”.
Les dietes de Mazón del seu primer any i mig
Com ja va publicar elDiario.es, el president de la Generalitat i el seu equip tenen gust per la bona cuina i els bons restaurants de València i Alacant, com Nou Manolín, Maestral, Taberna Gurmet, Restaurante la Costera o la Taska Sidrería, tots d’Alacant, o Gastro Trinquet, La Sastería, Abadía d’Espí, la Taberna de Marisa, Rausell o el restaurant de l’Ateneu Mercantil, entre altres, a València.
Totes aquestes dietes corresponen al primer any i mig de Mazón al capdavant del Govern autonòmic, i inclouen un dinar amb tres persones més en L’Escaleta de Cocentaina, que té dues estreles Michelin i tres sols Repsol, l’1 de novembre de 2023; el cost de l’àpat, 853 euros, es va abonar mesos després en metàl·lic per la secretària de Mazón i després mitjançant transferència per la Generalitat, un segon pagament que el restaurant va tornar a Presidència l’endemà, per haver-se duplicat l’abonament.