Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Mazón va pagar dues vegades, en metàl·lic i amb diners públics, un dinar de 853 euros en un restaurant dos estreles Michelin

Carlos Mazón, durant la Fira de Tots Sants de Cocentaina, hores abans d'acudir al dinar del Restaurant l'Escaleta del mateix municipi.

Sergi Pitarch / Lucas Marco

València —

1

El president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, va gastar 853 euros de diners públics en un dinar en el restaurant L’Escaleta de Cocentaina (el Comtat), un establiment reconegut amb dues estreles Michelin i tres sols Repsol. A l’àpat, que es va produir l’1 de novembre de 2023, va acudir el cap del Consell i tres persones més que van prendre quatre dels especials menús de degustació de l’establiment que regenta el reconegut xef Kiko Moya, segons ha confirmat a elDdiario.es el propietari de L’Escaleta. El dinar, segons la mateixa font, es va abonar dues vegades, en metàl·lic mesos després de l’àpat per part de “la secretària del cap del Consell” i el 12 de juny per transferència de la Generalitat. Fonts de l’equip de Mazón atribueixen la situació a “un error”.

Compromís va demanar aquesta setmana a través de les Corts Valencianes que Presidència de la Generalitat aclarira un ingrés de Servicios de Gastronomía Reymo SL, empresa que gestiona L’Escaleta, a la caixa fixa de la Generalitat. En concret es tractava d’un pagament fet el 22 d’octubre de 2024 de 853,78 euros. Com que és l’únic ingrés que figura en tota la caixa fixa del gabinet del president que elDiario.es va revelar aquesta setmana, aquest diari s’ha posat en contacte amb L’Escaleta i amb l’equip del president Carlos Mazón per a aclarir la situació. Així va ser la cronologia dels fets, segons les diferents fonts i la informació documental en poder d’aquest diari.

L’1 de novembre de 2023, el president de la Generalitat va acudir al municipi de Cocentaina amb motiu de la fira de Tots Sants, una de les de més arrelament i popularitat de la Comunitat Valenciana. Després del seu passeig pels carrers del municipi, el president va anar al restaurant L’Escaleta, als afores de la localitat. Allí, juntament amb tres persones més, va gaudir d’un dels menús de degustació al voltant de 175 euros, a més de la beguda que es va incorporar a la factura final. Més de 150 euros més.

Després d’acabar el dinar, el president va dir al propietari del restaurant que passara la factura a la Generalitat. El personal de L’Escaleta va iniciar el procediment de reembossament que, el mateix Kiko Moya, considera molt “embolicat”. Setmanes després d’iniciar el procés administratiu, la Generalitat va contestar que Intervenció no validava la factura i que calia començar una altra tramitació. “Calia enviar la factura a una altra finestreta”, explica el xef i propietari del restaurant. I així ho van fer des de comptabilitat de Servicios de Gastronomía Reymo SL, que va tornar a enviar la factura per cobrar-la.

Mesos després i, segons explica el propietari del restaurant, “la secretària del president de la Generalitat va abonar el dinar en metàl·lic, per la qual cosa vam donar el deute per satisfet”. Quina va ser la sorpresa de l’empresari que, el 12 de juny de 2025, des de la Generalitat Valenciana els van abonar els 853,78 euros del dinar de l’1 de novembre de 2023. En veure l’ingrés i en constatar que la secretària de Mazón ja havia pagat en metàl·lic el dinar abans, el 13 de juny de 2024 l’empresa Servicios de Gastronomía Reymo SL va reintegrar a Presidència els 853,78 euros del dinar, moviment comptable que va aparéixer reflectit en la caixa fixa de la Generalitat el 22 d’octubre de 2024, tal com es pot comprovar en l’aplicació de Transparència de la Generalitat Gva Oberta. “Encara sort que ens en vam adonar i vam tornar el cobrament, perquè si no l’hauríem cobrat dues vegades”, justifica el propietari de L’Escaleta.

A preguntes d’elDiario.es, des de Presidència de la Generalitat van atribuir aquest pagament a “un error”. Les mateixes fonts no van revelar amb qui dinava el president de la Generalitat i com és possible que s’abonara en metàl·lic una quantitat que quasi arriba a 1.000 euros, el màxim permés per Hisenda. No van aclarir si aquest metàl·lic que va utilitzar la secretària de Mazón per a pagar eren diners públics, privats o del Partit Popular, com va passar amb el dinar en El Ventorro entre Carlos Mazón i la periodista Maribel Vilaplana, abonat segons Mazón mateix pel partit. Tampoc van aclarir des de Presidència si el dinar va ser privat o de treball.

Com ha contat elDiario.es, Mazón és un gran aficionat a la bona gastronomia. En els seus 18 primers mesos de mandat, el president i el seu equip es van gastar en dinars de treball 36.000 euros en diferents restaurants de València i Alacant. L’anàlisi de la caixa fixa del gabinet del president destinada a sufragar “despeses diverses” en matèria de “reunions, conferències i celebracions” confirma l’afició de Mazón i el seu equip per la cuina mediterrània i la seua inclinació als bons restaurants de les dues capitals on resideix per a celebrar trobades de faena. Entre els establiments més coneguts a què ha acudit Mazón a compte de l’erari públic estan la marisquería Nou Manolín, Maestral, Taberna Gourmet, Restaurante la Costera o la Taska Sidrería, tots d’Alacant; o Gastro Trinquet, La Sastrería, Abadia d’Espí, la Taberna de Marisa, Rausell o el restaurant de l’Ateneu Mercantil, entre altres, a València.

Etiquetas
stats