eldiario.es

9

L'escriptora, mestra i defensora del valencià Carme Miquel mor a 74 anys

Va presidir el moviment Escola Valenciana als anys 90, era membre de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua i la Fundació Bromera li va atorgar aquest gener el premi al foment de la lectura

L'escriptora valenciana Carme Miquel

L'escriptora valenciana Carme Miquel youtube

L'escola i la cultura han perdut una figura notable. La mestra i escriptora Carme Miquel (La Nucia,1945) ha mort a València a 74 anys. Mestra vocacional amb quatre dècades d'exercici, fou la impulsora de la Coordinadora d'Associaciones d'Alumnes, Pares i Professors per l'Ensenyament Públic en Valencià (CAPPEPV), una de les organitzacions que donaren pas a la Federació Escola Valenciana, que presidí a inicis dels anys 90.

Escriptora de llibres com el seu conegut Aigua en cistella, que va guanyar el Premi de Nove·la Ciutat d'Alzira l'any 1998 i va arribar a la desena d'edicions, i activista a favor del valencià, Carme Miquel es va incorporar l'any 2016 a l'Acadèmia Valenciana de Cultura.

El passat mes de gener, la Fundació Bromera li va atorgar el premi al foment de la lectura per tota una trajectòria dedicada a promoure i defensar la llengua dels valencians.

"La mestra, l'amiga i la lluitadora constant"

Des d'Intersindical Valenciana recorden que Carme Miquel, "la mestra, l'amiga, la lluitadora constant", va formar part de la secció de Pedagogia de Lo Rat Penat, més tard d'ACIES i el Moviment Cooperatiu de l'Escola Popular (MCEP), i després de l'Escola d'Estiu del País Valencià; "el seu compromís amb el valencià, la seua llengua, va arribar a la fundació de la CAPPEPV (Coordinadora d'Alumnes, Pares i Professors per l'Ensenyament Públic en Valencià) i de la Federació Escola Valenciana, entitats que va presidir i que van marcar un camí de recuperació, en positiu, constant i sense estridències, d'una escola valenciana arrelada en la seua terra".

"Renovació de l'escola i normalització lingüística eren dues potes d'un moviment escolar més ample que volia recuperar el temps passat sota el franquisme i mirar cap al futur", apunten.

Muy Bien, has hecho Like

¿Qué tipo de error has visto?
¿La sugerencia que quieres realizar no está entre estas opciones? Puedes realizar otro tipo de consultas en eldiario.es responde.
Error ortográfico o gramatical Dato erróneo

¡Muchas gracias por tu ayuda!
El equipo de redacción de eldiario.es revisará el texto teniendo en cuenta tu reporte.

Comentar

Enviar comentario

Comentar

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha