Quatre estacions, centenars de paisatges, milers de productes i una cuina que els transforma en infinites sensacions. Així és la gastronomia catalana: rica, diversa, lligada als indrets que l'han originat i fet créixer i innovadora. Productors, artesans, cuiners i comensals hi han anat deixant la seva empremta fins a convertir-la en la millor cuina del món.
Cada estació té el seu paisatge i una cuina que se’n deriva. Plats i aliments que ara la iniciativa 12 mesos, 12 paisatges catalans convida a descobrir a través de les fires, mercats, visites a productors i artesans, festes i jornades gastronòmiques que se celebren arreu del territori. I sobretot enguany, que Catalunya és la Regió Mundial de la Gastronomia 2025, la primera regió europea a rebre aquesta distinció.
Aliments frescos contra la calor de l'estiu
La fruita dolça de Lleida o els préssecs de l’Ordal ajuden a passar la calor de la canícula estival, de la mateixa manera que pot fer-ho una escapada a la Fira del Tomàquet de Santa Eulàlia de Ronçana o a la Festa del Tomàquet del Bages per posar-hi un contrapunt àcid, en amanides o sopes fredes.
Mentre el raïm acaba d'agafa color, forma i concentra sucres a les vinyes d'arreu del país, al camp és temps de celebrar les collites de cereals a les Festes de la Sega de les Terres de l'Ebre, a la Fira del Pa i el Cereal de Cervera o a la Firagost de Valls. I al mar, la Musclada popular de Canet de Mar convida tothom a tastar aquest mol·lusc, mentre a la Costa Brava els responsables de La Gastronòmica proposen esmorzar a bord d'un vaixell a l'hora en què surt el sol.
Quan les temperatures comencen a afluixar i la quotidianitat torna a imposar-se, és el moment de tastar la cuina del cim i tomba de Tossa de Mar; d’apropar-se al Mercat de la Patata del bufet d'Orís, o a la Fira de Sant Ermengol, a la Seu d’Urgell, per gaudir amb les més de 150 varietats de formatges artesans que s'hi reuneixen.
Als cellers és festa grossa, plens de most que aviat començarà a ser vi o cava. Arriba el torn de fires com la Festa del Vi i la Verema a l'antiga de Poboleda, la Festa de la Verema i el Vi de Verdú o la Festa de la Verema al Penedès. A més, cada vegada hi ha més cellers que obren les portes al públic i ofereixen activitats d'enoturisme, com la possibilitat de ser enòleg per un dia, al celler Abadal de Santa Maria d’Horta d’Avinyó, o bé fer un dinar de pícnic entre vinyes a La Vinyeta.
Tardors riques en producte local
En plena tardor, és temps de la cuina del bosc, dels bolets, les tòfones, la caça i la Fira del Codony de la Conca de Tremp. L'ocasió perfecta per visitar la Fira de la Perdiu de Vilanova de Meià o la Fira de la Girella del Pont de Suert, una mostra viva de la vida a muntanya, amb els antics oficis, la ramaderia i l'embotit estrella, fet amb menuts de xai, arròs i altres ingredients que varien segons l'artesà. També és un bon moment per contemplar els daurats, ocres i vermells de la vegetació des de l'aire, amb un vol en globus per la plana lleidatana com els que organitza el celler Pons.
Les oliveres ja estan carregades d'olives madures que a Les Garrigues, la Terra Alta, el Baix Ebre, el Montsià, el Priorat i a l'Empordà passen pels molins per obtenir-ne oli verge extra. A més de diverses festes i fires per celebrar la nova collita que s'estenen per aquestes comarques, en una casa del segle XIII del centre històric d’Horta de Sant Joan, Identitat ofereix un tast d'olis per apreciar les diferències entre les varietats d'oliva i una clotxa, plat tradicional dels pagesos de la zona quan tenien l’oli nou.
Hivern de intensitat i tradició
Les Jornades Gastronòmiques dels Cítrics d'Alcanar, amb la mandarina clementina com a producte estrella, inauguren les menges d'hivern. Les fires i festes continuen, com a les poblacions del Garraf que competeixen per veure qui prepara el millor xató; a Agramunt els torrons artesans endolceixen les festes, i a Vilafranca del Penedès i al Prat de Llobregat els grangers de galls negres i pollastres pota blava es disputen el dinar de Nadal.
Amb l'entrada del nou any el mar fa festa amb la Garoinada de Palafrugell i les Jornades Gastronòmiques de la Galera de les Terres de l'Ebre; Puigcerdà celebra la Festa del Trinxat, i Valls es lliga el tovalló al coll per inaugurar la temporada de calçots, amb la seva popular festa i concurs.
Primavera del producte nou
Els ametllers d'Arbeca floreixen, la carxofa del Prat esclata, el pèsol del Maresme és a punt de recol·lecció i les cireres del Baix Llobregat demanen pas. És la primavera, una bona ocasió per fer una ruta pel remodelat Moll del Rellotge barceloní i veure de primera mà com és la feina de pescadors i peixaters.
Tot seguit Gavà festeja l'espàrrec, Lleida celebra l'Aplec del Cargol, les Jornades de la Tonyina arriben a Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, a Deltebre és la Festa de la Plantada de l’Arròs i torna Sant Joan amb les coques. El cicle es clou i la diversitat paisatgística, alimentària i gastronòmica de Catalunya es renova, per rebre una nova temporada plena de bon producte i millor cuina.
Un cicle que no seria possible sense la feina que pagesos i ramaders fan cada dia, per plantar i fer créixer els aliments que es troben a mercat i a les cuines dels restaurants catalans. Un sector que, des del 2021, durant tot l'any obres les portes de masos, explotacions agrícoles, cellers i obradors per oferir experiències úniques i sostenibles amb la iniciativa Benvinguts a Pagès Tot l’Any, a través de la qual posa en valor el sector primari. D'aquesta manera, els visitants poden conèixer de primera mà les vaques de ramaderia extensiva de Casa Fardaball, a Barruera, o Sumarroca, celler familiar del Penedès que es caracteritza per l'aposta per la sostenibilitat, la innovació i el respecte pel medi ambient. Produeixen una àmplia gamma de productes amb varietats autòctones i han participat en projectes de recuperació de varietats antigues i autòctones.
Més informació a Catalunya.com.