Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El “mandato” de Rajoy y otros episodios de la guerra sucia a Podemos
El turismo masivo amenaza la calidad de vida de las ciudades medianas
Opinión - 'Sobre la mismidad de Sánchez', por Esther Palomera

La CUP tanca la porta a Mas: “Si CDC troba algú que no sigui retallador i corrupte, que el proposi”

La CUP insisteix: "No investirem Mas" / EFE

Arturo Puente

Barcelona —

L'esquerra independentista té la clau del govern català i només 12 hores després de conèixer els resultats de les eleccions ha mostrat la seva intenció d'utilitzar-la.“No investirem Mas, ho hem explicat i ho hem raonat”, han assegurat Antonio Baños i Anna Gabriel, números u i dos de la candidatura, en roda de premsa.“Nosaltres no negociarem sobre retalladors ni sobre corruptes, així que si CDC troba algú que no sigui així, que el proposin”, s'han reafirmat.

Segons la candidatura, l'acord per fer president Mas només vincula CDC i ERC, però no a ells, i han tornat ha explicar que “ningú és imprescindible”. “Si la força majoritària es tanqués en banda a respondre al que demana la gent, em semblaria surrealista”, ha opinat Antonio Baños. “Jo crec que hem d'anar amb compte quan tractem Junts pel Sí com un bloc. Hi ha actors diferenciats dins i fora, i cal parlar amb tots ells”, ha afegit Gabriela Serra, número cinc de la CUP.

Sobre una eventual repetició de les eleccions si Mas es negués a negociar la seva presidència, Baños ha indicat que encara és aviat per situar-se en aquest escenari.“Tenim un calendari de reunions molt ric, i no només amb Junts pel Sí. És massa precipitat parlar de la possibilitat d'unes altres eleccions perquè aquí la responsabilitat no és exclusiva nostra”, ha assegurat Gabriel.

“No hi ha declaració unilateral d'independència”

Antonio Baños ha reconegut que l'independentisme ha perdut el plebiscit en no haver superat el 50% dels vots. La CUP, que havia reclamat una declaració d'independència l'endemà del 27-S si es guanyava, ha descartat aquesta possibilitat. “No hem guanyat el plebiscit, no hi ha declaració unilateral d'independència”, ha explicat Baños. Malgrat això, per al número u de la CUP, aquest 27-S l'independentisme ha guanyat les eleccions constituents, cosa que permet seguir amb el procés sobiranista endavant.

“És una victòria incontestable de la ruptura de l'statu quo”, ha assegurat, “tenim el mandat democràtic que ens permet tirar cap a la República catalana”. “El procés ha arribat aquest diumenge a un punt de no retorn”, sosté l'espai anticapitalista, que promet utilitzar la seva força per tirar endavant el seu projecte polític.

La candidatura independentista ha anunciat que començarà un procés de trobades i converses, internes de forma assembleària, i externes amb diferents agents polítics i socials, per buscar la formació d'un nou govern. Per a la candidatura, les prioritats són el pla de xoc social i la ruptura. “Desobediència tant a Madrid com a Brussel·les. Som independentistes perquè la vida de la nostra gent sigui digna”, ha assegurat Baños.

Etiquetas
stats