Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar

Junts pel Sí i la CUP registren una resolució per declarar el “començament del procés constituent” català

Carme Forcadell, presidenta del Parlament con el voto de JxSí, CUP y 5 de SíQueEsPot

Arturo Puente

Els grups de Junts pel Sí i la CUP, amb majoria al Parlament de Catalunya, han registrat aquest dimarts de forma conjunta una declaració d'inici del procés constituent català. La declaració, oberta a esmenes i modificacions d'altres grups, es votarà en un ple abans del ple d'investidura, que s'ha de celebrar com a molt tard el 9 de novembre. La declaració formava part del programa de les dues formacions, i el seu contingut ha estat negociat de manera bilateral durant les últimes setmanes.

La declaració registrada comença “constatant el mandat democràtic obtingut en les eleccions del 27 de setembre” perquè Catalunya esdevingui un estat independent. A més, declara solemnement obert el procés de creació d'un nou estat i d'un procés constituent “ciutadà, participatiu, obert, integrador i actiu”. El cinquè punt insta el Parlament a aprovar lleis de procés constituent així com de seguretat social i Hisenda públiques.

La declaració presentada considera al Tribunal Constitucional “deslegitimat i sense competència” pel que reconeix el Parlament com a dipositari de la sobirania i “expressió de procés constituent”. “El procés de desconnexió democràtica”, indiquen, “no s'ha de supeditar a les decisions de les institucions de l'Estat espanyol”. En base a això, insta el futur Govern a complir exclusivament els mandats emanats del Parlament.

La declaració, que insta de forma efectiva a la desobediència a les instàncies de l'Estat sense esmentar directament aquest aspecte, acaba posant en coneixement de l'Estat espanyol, la Unió Europea i el conjunt de la comunitat internacional “la voluntat de l'inici de negociacions per crear un estat català independent en forma de República ”.

Declaración de Junts pel Sí y CUP (PDF)

Declaración de Junts pel Sí y CUP (Text)

Etiquetas
stats